Областният управител на Русе отправя апел към жителите да излязат и да гласуват

За втора поредна неделя и за четвърти път тази година българите ще отидат до урните.

Днес на балотажа ще изберем президент и вицепрезидент за следващите пет години. Един срещу друг се изправят кандидат-президентските двойки Румен Радев, Илияна Йотова и Анастас Герджиков, Невяна Митева. Резултатите от гласуването на русенци се очаква да станат ясни до утре на обед. И този път, както и на предходните избори миналата неделя, 100 процента от контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии ще бъдат преброени. Това се прави по решение на Централната избирателна комисия, като целта е гарантиране доверието в изборния процес и премахване на всякакво съмнение за спекулации с машинното гласуване.

Областният управител на Русе Борислав Българинов отправя отново апел към жителите на региона да излязат и да гласуват, защото по този начин демонстрират ангажираност и загриженост за бъдещето на държавата. Припомняме, че в обръщение към жителите на областта Българинов посочи, че „само единни можем да спрем рецидива на фалшивите обещания и измамните надежди“. „Смятам, че всички ние имаме нужда от независима фигура, която да продължи градежа на една модерна, сигурна и почтена България, където младите хора успешно да реализират потенциала си. Затова нека гласуваме утре! Аз не се страхувам да направя избор! Ще гласувам, защото знам, че допринасям за по-смисленото ни утре, където корупцията, безочливостта и стремежа за лични облаги са част от миналото.“, заяви още Българинов.

Навсякъде в страната изборният ден вече започна. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. По традиция изборният ден първо започна за част от сънародниците ни в чужбина. Първи възможността да гласуват са имали българите в Крайстчърч в Нова Зеландия. Това е станало точно в 20.00 часа българско време снощи. Там обаче хартиените бюлетини не са стигнали навреме и от ЦИК са взели решение те да бъдат разпечатани на място. По думите на заместник-председателя на ЦИК Росица Матева ще бъдат разпечатани толкова бюлетини, колкото са избирателите. Подобен ход се е наложил и в две от секциите в Аделаида и в Бризбърн, както и в САЩ в Сейнт Луис.

Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас на втория тур за президент и вицепрезидент в общо 749 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания и Турция – съответно 132 и 126. Българските граждани могат да гласуват в различни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в САЩ, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия.

Колкото до Русе и региона, малко по-късно очаквайте подробности как е започнал изборният ден. До около час ще стане ясно дали всички секции са отворили, както и дали във всички 292 секции в региона, където се гласува с машини, електронните устройства са стартирани успешно. Подробна информация по време на изборния ден може да следите на уеб сайта на Областна администрация – Русе: https://www.ruse.bg/, както и на официалната Facebook страница на институцията: https://www.facebook.com/rusedistrict.

Припомняме, че  секциите в област Русе са общо 342, като 324 от тях са стационарните. Във всички секции са ангажирани общо 2 890 члена на секционни избирателни комисии. По шест са ковид-секциите, подвижните секции за хора с увреждания, както и тези в социалните институции. В 292 от секциите в региона ще се гласува машинно, като в 48 от тях ще има по две машини. По две машини ще има в 42 секции в Русе, три в Бяла, една в Две могили и по 1 в ценовските села Новград и Долна Студена.

Предварителните данни сочат, че право на вот имат малко над 203 000 жители на областта, а за община Русе те са около 144 600. Точната бройка ще бъде обявена по-късно през деня.

Pin It on Pinterest