Региона

Областният управител Ива Радева и зам. областният управител Методи Марков присъстваха на кулминацията на Празниците на розата в Казанлък

Областният управител Ива Радева и зам. областният управител Методи Марков присъстваха на кулминацията на тържествата, посветени на тазгодишния Празник на розата в Казанлък.

Гости на събитието бяха министърът на туризма Евтим Милошев, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник- министърът на земеделието и храните Деян Стратев, посланикът на Китай Нейно Превъзходителство г-жа Донг Ксиаоджун, проф. Николай Овчаров, бригаден генерал Маргарит Михайлов, народни представители от 49-тото Народно събрание, кметове на общини, общински съветници,  директори на държавни и общински институти и представители на официалните делегации.

По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол и се насладиха на реализацията на ритуала „Розобер“, представен от Ансамбъл за народни песни и танци „Искра” в присъствието на Царица роза 2024 Неделина Неделчева и подгласничките й, които блестяха с широки усмивки на фона на розовите полета.

Всички присъстващи си тръгнаха омагьосани от българските традиции и аромата на маслодайната роза, който се носеше навсякъде в празничния ден.

По-късно се състоя и традиционното шествие, в което се включиха деца от всички казанлъшки детски градини и училища, фолклорни състави, читалища и културни институции.

Преди началото на парада беше запазено двуминутно мълчание в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

„Тук преди 121 години нашите розопроизводители създават апогея на своя труд-Празника на розата. През 2023 година едно от най-силните предизвикателства беше да защитим нашето чисто национално розово масло в европейския парламент и ние го направихме“, заяви в приветствената си реч кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest