Региона

Областния управител на Русе проведе среща с Таню Киряков

Нека всеки ден говорим и мислим за спорта“, с тези думи областният управител на Русе Драгомир Драганов посрещна родения в Русе елитен стрелец, спечелил два пъти олимпийско злато за България – Таню Киряков.

По-рано днес Драганов посрещна в кабинета си топ спортиста, който беше придружен от бившия заместник областен управител и народен представител Добрин Данев. „Надявам се повече хора да възприемат спорта като лично убеждение, защото той преди всичко ни учи да работим в екип, дори когато условията и конкуренцията не го позволяват“, каза областният управител и допълни, че спортът формира личности, които знаят как да бъдат успешни. „Благодаря Ви за това, че неведнъж сте ни показвали, че не само можем да мерим сили с най-големите, но и да побеждаваме“, сподели още Драганов. От своя страна Таню Киряков беше категоричен, че ще подкрепи всяка инициатива на Областната администрация, която е насочена към привличането на повече млади хора към спорта. „Активният начин на живот е не само полезен за физическото здраве, но е и гаранция за усвояването на редица добродетели“, посочи Киряков.

По време на срещата беше обсъдена и идеята за възстановяване базата на държавното стрелбище, намираща се в местността „Папаз Дере“, която е в непосредствена близост до квартал „Средна кула“. Драганов пое ангажимент да се запознае в подробности с казуса и да направи всичко възможно за възстановяването на стрелбището.

Припомняме, че Таню Киряков завоюва злато на олимпиадата в Сеул през 1988-а на 10 м въздушен пистолет и злато на олимпиадата в Сидни през 2000 г. на 50 м пистолет. Това са двата върха в кариерата на световноизвестния стрелец. Във визитката му блестят още бронз на олимпиадата в Атланта 1996 на 10 м въздушен пистолет, злато на европейските първенства в Талин 1998, в Москва 2006 на 10 м въздушен пистолет и в Гранада 2007 на 50 м пистолет, сребро на европейските в Арнем 1999 (два медала), в Гьотеборг 2003 и в Гьор 2004, бронз на европейските във Вантаа 1995, в Талин 2005 и във Винтертур 2008. Два пъти печели финали на СК (1988 и 1991), с 8 турнирни победи за трофея. Роденият в Русе световен рекордьор е един от едва шестимата български спортисти стъпвали два пъти на олимпийския връх.

Повече от 20 години Таню Киряков е фактор в елита на световната стрелба. Участва на 6 олимпиади, на които записва уникален рекорд – в 12 изпитания само веднъж остава извън Топ 10.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest