Региона

ОБЛАСТНАТА УПРАВА И РУО СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА ПОСВЕТЕНА  НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДВИЖЕНИЕТО СРЕД УЧЕНИЦИТЕ 

Повече от 200 деца се включиха в съвместна инициатива на Областна администрация – Русе и Регионалното управление на образованието /РУО/, посветена на безопасността на пътя. Събитието се реализира в ОУ „Никола Обретенов“ и е по идея на областния управител Данаил Ковачев. Деца от всички класове демонстрираха пред Ковачев, началника на РУО д-р Росица Георгиева, техните преподаватели, а също и пред полицаи познанията си по учебния предмет. Малчуганите под ръководството на своите преподаватели участваха в специално подготвени от учителите им състезателни и образователни игри и рисуваха в специално предназначен образователен коридор по темата за пътната безопасност. Те се включиха и втематична викторина с въпроси относно правилното поведение на децата на пътя. Ученици от първи и втори клас редиха пъзели, които илюстрираха различни пътни знаци, а по-големите имаха интерактивни занимания. За отличното си представяне децата получиха грамоти и лакомства от областния управител. 

„Темата за безопасността на движението по пътищата не трябва да бъде подценявана. Тя е от съществено значение за обществото и именно заради това е необходимо да бъде обект на дискусии от най-ранна детска възраст. Затова и Областната администрация съвместно с Регионалното управление на образованието се опитва отново да постави фокус върху тази проблематика, защото считаме, че дългосрочно решение на проблемите, които ни дебнат на пътя може да се постигне най-вече чрез образование и възпитание както на училище, така и в семейството“, посочи областният управител в разговор с директора на училището Емил Тюлеков.„Нека не забравяме, че освен за живота и здравето на всички безопасността на движението по пътищата подобрява мобилността и ефективността на транспортната система и следователно води до сериозни икономически ползи за обществото“, допълни още той и даде гаранция, че екипът на Областната администрация ще продължи да работи в това направление, като отбеляза, че е убеден, че целенасочените дейности в тази сфера ще доведат до реални резултати. 

Традиционно инициативата бе подкрепена и от Областната дирекция на МВР. Чрез тази инициатива Областната управа се включи в организирания за осма поредна година от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL Ден без загинали на пътя. Той е в рамките на Дните за безопасността на пътя между 16 и 22 септември и се провежда под надслов „Остани жив! Пази живота!“.

Областният управител изказва благодарност на РУО, ОДМВР и ръководството на училището за отличната съвместната координация.

Училището разполага с отлична материална база в тази сфера. Това се дължи най-вече на факта, че то бе избрано за иновативно преди 3 години, а през последните години участва и в редица международни проекти и национални програми. В него се обучават около 400 ученици от 1 до 7 клас. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest