Региона

Областната епизоотична комисия заседава заради огнище в Пловдив на Африканска чума по свинете

Областният управител Владимир Димитров свика заседание на Областната епизоотична комисия днес /2 април/ във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните с указание за провеждане на заседание от областните и общинските епизоотични комисии. Заседанието се проведе и онлайн, за да могат да се включат представители от всяка община и на ангажираните институции.

Причината за свикването на Областната епизоотична комисия е възникнало огнище на болестта Африканска чума по свинете в област Пловдив. Огнището е в местност, в която са изхвърляни трупове на умрели домашни прасета.

Д-р Върбан Петков директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Разград запозна участниците в заседанието със Заповед № РД11-761/26.03.2024 год. на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните,

Д-р Елица Обидимска представи актуалната епизоотична обстановка в област Разград. Тя заяви, че ситуацията в област Разград е спокойна, засега има само едно огнище в страната – това в Пловдив. Тя съобщи статистика за случаите на Африканска чума по свинете в Европа: Босна и Херцеговина – 16 огнища, Гърция – 21 Молдова – 1, Румъния – 24, Сърбия – 22, Украйна – 4. Това са случаите по установено заболяване на домашните свине. Статистиката за регистрираните случаи на отстреляни диви свине е друга: Албания – 2 огнища и Босна и Херцеговина – 197.

Представителите на ОДБХ-Разград бяха на мнение, че е обезпокоителна близостта до Румъния на нашата област, тъй като там цифрата на огнища също не е малка. Д-р Петков представи и Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2024 – 2026 г.

Три инвентаризации на личните стопанства предстоят – първата трябва да приключи до 15 май, втората до 30 юни и третата – до 20 октомври. Последната ще се проведе в абсолютно всички лични стопанства, независимо какво се отглежда в тях, за да се открие евентуално нерегламентирано отглеждане на прасета. По време на изпълнението й трябва да присъства и ветеринарният лекар, който работи към всяка община. Списъците с регистрираните лични стопанства ще бъде предоставен от ОДБХ на всяка община. Прасетата, които са отглеждани нерегламентирано, се изследват и  се връщат обратно, не се убиват – уточни д-р Петков.

Осем огнища на инфлуенца по птиците, отчетоха също представителите на ОДБХ, последното такова е открито в Цалапица в стопанство с отглеждане на носачки. Тъй като Разградска област е с най-силно развито птицевъдство в страната, специалистите сигнализираха да се следи внимателно за случаи на птичи грип и да се докладва при съмнения.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest