Областна управа изрази признателност и уважение към 45-годишната активна научна и изследователска дейност на Планетариума с НАО в Смолян

        Заместник-областният управител Андриян Петров поздрави директора Марияна Хаджигенчева, физиците, астрономите и служителите по случай 45-годишнината от отварянето на Планетариума с НАО в Смолян.

      „През годините, от създаването на тази емблематична за региона ни институция, Вие и Вашите предци, с научната си дейност, реализираните успешно проекти и трудове, изградихте нейния авторитет и я издигнахте на световно ниво!“ Петров изрази, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов, признателност и уважение към високия професионализъм и всеотдайност в работата. Той пожела на всички много здраве, воля и желание, с които да разкриват и представят вълшебствата на астрономическата наука.    

      На 6 септември 1975г. в Смолян отваря врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Той се превръща в една от най-често посещаваните забележителности, не само в областния град, но и в региона като цяло. Институцията развива активна популяризаторска, образователна и изследователска дейност.

     За популяризиране на астрономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 50 програми (сеанси) за деца и възрастни. На чуждестранните гости се предлагат програми на чужди езици: английски, френски, немски, гръцки, руски, турски. Цикъл от специални програми – музикални и поетични- допълват многообразието от звездни спектакли.

      Планетариумът работи с ученици от всички форми на българското училище, както и с деца от предучилищна възраст. В Планетариума са разработени много учебни програми, свързани с изучавания в училище материал по астрономия, физика, география. Работи се и със студенти по физика и география. Разработени са много методични материали и се организират практически семинари за учители по физика и астрономия от региона.

     Повече от 30 години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна – единствената видима проява на активността на Слънцето. От 1990 г. Планетариумът работи в сътрудничество със „Sunspot Index Data Center“ в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна. Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления, видими от територията на нашата страна. От 1975 г. в Планетариума са заснети 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са уникални за България.

       От 1 януари 1995 г. Планетариумът е член на Планетарната Общност със седалище Пасадена, Калифорния, САЩ – най-голямата неправителствена организация в света за космически изследвания, а от 2005 г. е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 83.

        Предстои цялостно обновяване на сградата на Планетариума, която не е претърпявала основни ремонти от построяването й. Предвидените в ремонтните дейности мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора с увреждания, подмяна на подови настилки и облицовки, полагане на нови мазилки и боядисване с латекс, както и изграждане на рампи и настилки от тротоарни плочи, ще допринесат за развитие на научната дейност и популяризиране на институцията.        

Pin It on Pinterest