Региона

Областна администрация – Русе ще съдейства на кампанията „Да изчистим България заедно“

Областна администрация – Русе и през тази година ще съдейства за реализирането на кампанията на bTV Media Group „Да изчистим България заедно“.

Събитието ще се проведе тази събота /16 септември/ и ще бъде под надслов „Готови сме“. То ще е насочено към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещото и възпитанието на децата. Именно на 16 септември се очаква най-малките жители на страната да поведат България по пътя към опазването и по-отговорно отношение към природата, рамо до рамо със своите приятели, родители и всички нас.
Областната администрация в крайдунавския град ще окаже пълна техническа и логистична помощ за провеждането на кампанията, като същевременно служители от институцията ще се включат в почистване на определен район в рамките на града. Мястото, където ще чистят от Областната управа, ще бъде съобщено през следващите дни. „Всеки от нас трябва да осъзнае отговорността си към природата, като вярвам, че най-голямата грижа за околната среда е недопускане замърсяването ѝ“, заяви областният управител Данаил Ковачев. Припомняме, че Областната управа беше и сред пионерите в България при въвеждането на електронното управление преди няколко години, което освен намалена административна тежест и по-бързо обслужване на гражданите способства още за пестене на природни ресурси и опазване на околната среда.
Същевременно до кметовете на осемте общини в региона са изпратени писма от Областна администрация с призив са включване в доброволческата инициатива.
Припомняме, че през последните години Областната администрация в Русе се утвърди като един от водещите партньори на кампанията не само на регионално, но и на национално ниво. За това тя бе отличавана многократно. Последната награда, която получи администрацията бе това лято и тя беше присъдена за най-голям брой доброволци. В инициативата миналата година в Русенско са се включили близо 27 000 души. Наградата бе присъдена в София в началото на лятото, а на церемонията присъства бившият областен управител Анатоли Станев, който съдейства за популяризирането на кампанията в региона и привличането на по-голям брой участници.
Отново необходимите материали (чували, ръкавици и ваучери за гориво, използвано при извозването на отпадъците), осигурени от Министерството на околната среда и водите, чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната /ПУДООС/ ще бъдат предоставени на Общините чрез Областната администрация.
И тази година, със съдействието на Министерството на околната среда и водите оказва, като партньор на кампанията – в деня на почистването 16 септември общините са освободени от дължимата такса за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат реално насърчени да организират прибирането на отпадъка от своята територия.
От Областната управа апелират към всички институции и граждани, включващи се в инициативата да изпратят информация за мястото на почистване, броя на доброволците и събраното количеството отпадъци на e-mail: l.georgieva@ruse.egov.bg.
Официален старт на световната инициатива беше даден на 6 юни в Брюксел от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. През тази година Световният ден на почистване ще се проведе под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на ООН, която включи инициативата в Програмата и Съвета на ООН по околната среда.
За последните 10 години в кампанията са се включили над 2.7 милиона българи. По данни на Министерството на околната среда и водите са събрани над 94 338 тона отпадъци. Премахнати са също така и над 18 000 сметища от лицето на България.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest