Няма да има отделна болница за лечение на пациенти с COVID-19 в област Русе

Няма да има отделна болница за лечение на пациенти с COVID-19 в област Русе, поне на този етап.

Такова е становището на Областния оперативен щаб след проведена по-рано среща между временно изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов и ръководствата на болниците в региона, която е продиктувана от писмо на министъра на здравеопазването, с което се иска мнението на областните оперативни щабове за това дали може да се направи подобно преструктуриране.

Оказва се, че в града не е възможно една от двете университетски болници да бъде превърната изцяло за лечение на пациенти с COVID-19, най-вече поради липсата на персонал и невъзможността за прехвърляне на медици от едно в друго лечебно заведение. Няма да се обособява и друга сграда, в която да се лекуват единствено и само такива пациенти, защото това ще изисква сериозен финансов ресурс, а също така ще доведе и до загуба на ценно време. Приблизително 30% от медицинския персонал на двете университетски болници в Русе е под домашна карантина. Идеята, която е лансирана от Областния оперативен щаб е легловата база на двете университетски болници в Русе за лечение на пациенти с коронавирус да се увеличи до 50% от целия им капацитет. Освен това определените за момента легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в областта са 329, а хоспитализираните пациенти към момента са 405. На практика само 21 са свободните легла и те се намират в Комплексния онкологичен център. На останалите места капацитетът е сериозно надвишен, като най-много е в Университетска болница „Канев“, където са приети 219 пациенти при предвидени 149 легла. Подобна е и ситуацията в УМБАЛ „Медика Русе“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, където на лечение се намират 27 пациенти повече.

Въпреки усложнената ситуация временно изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов заяви, че се прави всичко възможно, за да не се стигне до връщане на пациенти. Именно затова поетапно се върви към повишаване броя на леглата за лечение на пациенти с COVID-19, като в близките седмици в УМБАЛ „Канев“ и „Медика Русе“ е възможно той да достигне до 50% от общия леглови капацитет.

Pin It on Pinterest