НОВО МОЩНО ДРАГИРАЩО СЪОРЪЖЕНИЕ ЩЕ УЛЕСНЯВА КОРАБОПЛАВАНЕТО ПО РЕКА ДУНАВ

„Янтра“ – това е името на новото специализирано средство за драгиране на река Дунав. Церемонията по кръщаването на плавателния съд се състоя по-рано днес в Русе, а сред официалните гости на нея бяха заместник областните управители Синан Хебибов и д-р Стефка Караколева. Хебибов пожела здраве, късмет безаварийно плаване и попътен вятър на екипажа. „Убеден съм, че съоръжението ще бъде от изключителна полза за развитието на речния транспорт по Дунав и ще способства за целогодишното корабоплаване! Покупката на тази техника показва целесъобразен начин на разходване на средствата от Европейския съюз, които са всъщност нашите пари, на данъкоплатците! Считам, че в подобен род начинания трябва да се влагат повече средства и усилия, за да можем наистина да извлечем максимално ползи от местоположението си на реката! Обществото трябва да вижда за какво отиват неговите данъци, удръжки, такси и въобще неговите пари! Заедно трябва да работим за ефективност и прозрачност! За мен това е единственият път за постигането на устойчив и дългосрочен растеж!“, каза още той. Хебибов връчи на домакините и поздравителен адрес от името на областния управител Борислав Българинов. 

Всъщност „Янтра“ е несамоходен плавателен съд, който се обслужва с маневрен кораб. Максималната дълбочина на драгиране е 14 метра, а минималната около 2 метра. Съоръжението е изключително модерно и отговаря на най-съвременните европейски изисквания. Дори разполага със софтуер, който в реално време изчислява какво е драгираното количество. „Янтра“ е толкова добра и се оказва, че е 20 пъти по-производителна от старата техника, която е била тип „кофова“ дълбачка и нейната производителност е около 200 куб.м./час, а новата техника достига до 4000. Драгата е построена и доставена по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020, като стойността на целия проект възлиза на няколко милиона лева. До края на годината би трябвало в Русе да бъдат доставени още три такива съоръжения. 

Приветствия към дошлите отправиха още Нейно превъзходителство посланика на Кралство Нидерландия в България Беа тен Тъшър, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, Стефан Стаут от „Дамен шипярд Горинхем“, където е построена драгата, както и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на реката инж. Павлин Цонев. Съоръжението бе осветено от отец Йордан от храма „Св. Георги“. Интересен факт, който трябва да споменем е, че е прието подобен род машини да се кръщават на някои от притоците на река Дунав. Посланичката бе и кръщелница на съоръжението, но бутилката със шампанското бе счупена едва след няколко неуспешни опита. 

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха момичетата от мажоретен състав „Екстрийм“ при Общинския младежки дом, които под звуците на народна музика демонстрираха отлични творчески умения. Техни хореографи са Вероника Миланова и Преслава Георгиева. В своеобразният празник участие взеха и Фолклорна танцова студия „Зора“ отново при Общинския младежки дом с ръководител Мъгърдич Астхигян. В церемонията участваха и деца от Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в крайдунавския град. 

По време на церемонията покрай съоръжението преминаха доста плавателни съдове, които за пореден път доказаха ролята на реката като водна магистрала в Европа.

Pin It on Pinterest