Региона

Нощна проверка на РИОСВ – Пловдив заради запалени отпадъци край село Триводици

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и Регионалната лаборатория – Пловдив (РЛ – Пловдив) към Изпълнителната агенция по околна среда до късно снощи извършваше проверка заради възникнал пожар от запалени отпадъци между селата Триводици и Ново село, община Стамболийски.

Сигналът за възникналата ситуация е подаден в края на работния ден от кмета на с. Триводици и от кмета на с. Хаджиево, община Пазарджик чрез център 112, като в него е посочено, че заради южния вятър към населените места въздухът е задимен, с остра и задушлива миризма.

Експертите са пристигнали на място незабавно. Установили са, че горят нерегламентирано струпани отпадъци в местността „Баира“, на територията на бивша кариера. Експерт на РЛ – Пловдив е извършвал измервания на качеството на атмосферния въздух, като мястото на пробовземане е съобразено с посоката на преобладаващия вятър. Резултатите от тях ще бъдат представени на екоинспекцията.

РИОСВ – Пловдив в момента изяснява кой е собственикът на терена. Срещу него ще бъдат предприети административнонаказателни действия, като се приложи цялата строгост на Закона за управление на отпадъците.

По време на проверката на място е имало и екип на ПБЗН – Стамболийски, който се е борил с огъня. Към момента той още тлее, а действията на пожарната продължават. РИОСВ – Пловдив ще продължи да упражнява контрол на място и да информира гражданите в случай на опасност.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest