Невена Петкова: Вярата е в нас, нека се молим от домовете ни!

„Време е да покажем, че сме заедно и в делата, и в молитвите.“

Нека продължим да бъдем отговорни, както до сега, защото това дава резултат и само така можем да съхраним максимално здравето и живота, както на себе си, така и на нашите близки.“ – призова областният управител Невена Петкова след проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на COVID 19 към РЗИ – Габрово.

Поводът Щабът единодушно да апелира гражданите да прекарат празниците вкъщи със семейството си е фактът, че Габрово към този момент остава сред малкото области, където няма потвърдени положителни проби, въпреки увеличаващия се брой в страната.

Основният въпрос, обсъждан по време на заседанието беше организацията около предстоящите църковни празници – Цветница и Възкресение Христово. Стана ясно, че на Цветница няма да се раздават върби, каквато е традицията, защото това е предпоставка за пренасяне на зараза по домовете, в случай че има болни. Службата на този празник ще бъде по – рано от обичайното, от 7 до 8,00 ч сутринта. Свещниците ще бъдат изнесени пред храмовете.

Пред храмовете ще се състоят и богослуженията за Великден. Онези, които въпреки всичко решат да посетят службите следва да спазват всички въведени мерки – да имат лични предпазни средства и да спазват социална дистанция поне от 1,5 м. Църквите по селата ще останат затворени. Създадена е необходимата, както с органите на МВР, така и с общинските администрации. Към тях ще бъдат включени и доброволци.

През почивните дни ще се осъществява строг контрол на места, където обичайно при хубаво време се събират големи групи от хора. Контрол ще има и на пазарите.

Pin It on Pinterest