Невена Петкова беше гост на официалното откриване на юбилейната изложба „Строителите на Паметника на свободата“

Областният управител Невена Петкова присъства на официалното откриване на юбилейната изложба „Строителите на Паметника на свободата“, посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричат Паметник на свободата.

Експозицията се състои от 29 табла, които разкриват подробности от строежа на паметника. На 7 от тях са представени едни от най-важните хора, допринесли за създаването на най-българския паметник. Това са архитектите  Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров и майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов.

Акцент в изложбата са оригиналните скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Сред експонатите в изложбата на видно място е поставен и ключът, с който Цар Борис III е открил Паметника на свободата на 26 август 1934 г., венец, поднесен от руските ветерани при откриването и албумът „Паметник за Освобождението на българския народ на връх „Св. Никола“, предоставени от Националния Военноисторически музей.

Изложбата е съвместна инициатива на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Националния военноисторически музей, Държавна агенция „Архиви“ и Художествена галерия – Казанлък.

Изложбата ще бъде откриващо събитие на Национално честване Шипченска епопея на 21 август 2019 г в Габрово в Художествена галерия „Христо Цокев“.

Pin It on Pinterest