Недялко Славов: Днес, както и преди 108 години, за постигането на националните идеали, е нужно обединението ни като нация!

Днес Смолян празнува 108 години Свобода, 108 години от присъединяването си към България след петвековно иго!

21-ви октомври е светла дата за всеки смолянчанин! Ден, в който си даваме равносметка, че свободата, която днес лековато приемаме за даденост, e струвала живота на поколения наши деди, и за да я постигнат, те проляха много кръв! Там, на връх Средногорец, 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов, заедно с всички родопчани, включили се в боевете, присъединяват отново тези свещени земи към майка България, водени единствено от чистата си и безкористна любов към род и родина! Поклон пред тяхната памет!“, каза областният управител Недялко Славов на тържествената заря-проверка, посветена на 108-годишнината от Освобождението на Родопите.

Като представител на Българското правителство, Славов поздрави всички по случай празника на Смолян и отправи най-добри пожелания от свое име, от името на Министър-председателя и Правителството на Република България за здраве, лично щастие, успех в добрите начинания и благоденствие!

„Уважаеми госпожи и господа, днес, свободата изисква от нас не война, а мир, не сражения и битки, а диалог и взаимно уважение! Но и днес, както и преди 108 години, за постигането на националните идеали, е нужно обединението ни като нация! Независимо от степента ни на развитие като общество, времената, в които живеем ни изправят пред своите предизвикателства. Дали с лекота ще ги преодоляваме и какви ще са последствията за бъдещето ни, зависи от нас, от разумната ни преценка, решения и поведение! Но трябва да знаем, че просперитетът и благоденствието са постижими само за общество, съставено от единни граждани, които ценят свободата си и достиженията на демократичния обществен ред!“

Областният управител със съжаление отбеляза, че все по-често ставаме свидетели на размирици, на излишни противопоставяния, както в национален, така и в световен план. „Безспорно кризата с COVID-19 налага някои ограничения върху личната ни свобода и това поражда напрежение. Но за функционирането ни като общество е необходимо да спазваме и някои ограничения в името на всеобщия интерес. И това не е отнемане на лични права или накърняване на лично достойнство. Емоцията в повечето случаи ни пречи при преодоляване на трудностите. Затова нека да бъдем разумни и обективни в решенията си, нека да бъдем граждански активни и обществено ангажирани, защото славната и свободна България, за която дедите ни проляха кръвта си, днес е в ръцете на всички нас, ние градим нейното настояще и полагаме основите на бъдещето за идните поколения. И няма по-добър начин да почетем героите си от този да поемаме трудностите на времето, в което живеем, единни и обединени около националния си интерес!“

Славов честити празника на Смолян и на всички родопчани. „Бъдете здрави, ценете свободата и се гордейте с произхода си! Родопите винаги са били, са и ще бъдат земя, обитавана от потомците на славния български род, носещи, съхраняващи и предаващи на идните поколения непоклатимите си традиции, самобитния си фолклор, силния си патриотизъм и непреходните изконни български ценности! Да живее България! На многая лета!“

На връх Средногорец, известен като Родопската Шипка, родопчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за Свободата, извоювана тук на 21 октомври 1912 г. от 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк. Владимир Серафимов. Панихида за загиналите в боевете отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещеник Иван Марински.

Пред Паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян бяха наградени военнослужещи и български граждани за активна родолюбива дейност. С юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бяха отличени полк. Димитър Кацаров – командир на 101-ви алпийски полк, Николай Мелемов – кмет на община Смолян, Марин Захариев – заместник-кмет на община Смолян, Венера Аръчкова – председател на Общински съвет-Смолян, Валентина Василева – директор на РИМ-Смолян, Надежда Горанова – директор на ЕГ „Иван Вазов“-гр.Смолян и учител от същото училище. Грамоти получиха сержант Мария Гогова и младши сержант Мария Георгиева – военнослужещи в 101-ви алпийски полк. Медалите и грамотите, от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, връчи Иво Антонов – директор на Дирекция „Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание“ в МО.

Цветя и венци във вечна памет на героите бяха поднесени пред Паметника-костница на връх Средногорец и пред Паметника на полк. Владимир Серафимов в Смолян. Мероприятията днес, посветени на 108 години от Освобождението на Родопите и Празника на Смолян, завършиха с тържествена проверка-заря.

Pin It on Pinterest