Региона

НЧ „Просвета 1928 г.“ в Мартен отбеляза своята 95-ата годишнина с богата културна програма

Гост на тържеството беше и областният управител на Русе Данаил Ковачев.

Той удостои екипа на културната институция със знака на областния управител. Отличието бе присъдено за активна читалищна дейност, принос към културното развитие на региона и по случай юбилея. „През всички тези години Вие се утвърдихте като духовно огнище на българщината, което приобщава жителите на Мартен към постиженията на културата. Продължавайте да отстоявате своята основополагаща роля в духовния живот на града. Запазете жив огъня на будителството и предайте на следващите поколения любовта към читалищната дейност“, каза Ковачев. Той пожела на читалищните дейци здраве, творчески устрем, възрожденска всеотдайност и успехи в благородното читалищно дело. „Признателен съм Ви, че съхранявате завещаното от предците ни“, допълни още областният управител. Също така той поздрави жителите на Мартен за това, че продължават да бъдат будни и да поддържат интереса към фолклора, етнографията и културните традиции. Ковачев посочи още, че читалищата са едно много добро място, където децата могат да продължат заниманията си по интерес, които са „запалени“ в училищата.

На събитието присъстваха още заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев и кметът на Мартен Димо Тонев. Недев пожела на читалищните дейци да работят с ентусиазъм и ги удостои с плакет от името на кмета Пенчо Милков. „Както сте поддържали толкова години огъня на българщината в сърцата на хората, така продължавайте и занапред“, заяви Недев.

От своя страна Димо Тонев подчерта ролята на секретаря на читалището Мариана Ганчева за отличната подготовка на събитието. „Читалището е локомотива на културния живот на едно малко населено място“, каза Тонев и изрази удовлетворение, че в Мартен има толкова много дейни и млади хора, които се занимават с творчество. Той пожела на членовете на читалището да продължат да прославят името на град Мартен не само в страната, но и зад граница.

Сред интересните факти е, че библиотечният фонд на читалището включва над 10 100 книги и документи, като през миналата година са били закупени 88 нови книги, а дарените са над 120. Към читалището функционират и редица художествени състави за любителско творчество, както и два клуба за колективни и индивидуални форми на обучение – „Млад родолюбец“ и „Ние можем заедно“. Само през миналата 2022 година реализираните събития от читалището са над 50.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest