Региона

Насърчаването на електрическата мобилност ще бъде част от бъдещите приоритети за развитие на Община Русе

Кметът на община Русе Пенчо Милков проведе днес работна среща с ръководния екип на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.

На нея бяха обсъдени идеи как може да бъде насърчена електромобилността в Русе и варианти за изграждане на вериги от зарядни станции в града.

“Наблюдава се все по-голямо търсене на електромобили, особено за градско шофиране. Общината наскоро закупи и модерни електробуси. Естествената следваща стъпка за нас е да работим за разширяване на мрежата за зареждане на новите превозни средства. Това е поредна стъпка, която сме длъжни да направим за по-зелена и чиста градска среда”, посочи Пенчо Милков.

В първоначалното обсъждане бяха включени предложения за изграждане на две бързи станции за зареждане, както и такава за електробуси.

Електромобилността е сред водещите акценти и в програмата за развитие на Европа за управление на енергийната ефективност. Електрическите автомобили все повече навлизат на пазара като предпочитани превозни средства, а за собствениците в много европейски държави се предлагат стимули и преференции като данъчни облекчения, улеснен режим на паркиране.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest