Напред към следващата мисия

„Дизайн мислене“ e една от иновациите, която прилагат през тази учебна година началните учители на Гимназията, реализирайки проекта „Учениците на СУ „Бачо Киро“ – гр. Павликени – щастливи и успешни в 21-ви век“, с който училището бе одобрено за иновативно.

Чрез тази иновация се развива четивната, математическата и научната грамотност, критическото мислене, комуникационните умения и емоционалната интелигентност на учениците от 1. и 2. клас. Децата се учат да работят в екип и се справят заедно с различни предизвикателства.

„Дизайн мисленето“ представлява метод за креативно решаване на проблеми, който стимулира най-важното качество в днешния свят – постоянно да променяш средата около себе си, като я подобряваш, воден от емпатия към хората, любопитство и творческа увереност. „Дизайн мисленето“ не е ограничено до област или предмет, а дава процес, който може да се приложи към всичко, което трябва да се произведе, създаде или реши. С „Дизайн мисленето“ малките ученици организират информация и идеи по-добре, вникват по-ясно в гледната точка на други хора и разбират по-добре проблемите им, успяват да формулират ясно предизвикателства, да измислят по-креативни идеи и да намират бързи начини да ги изпробват на практика. С всяка изпълнена дейност или проект с „Дизайн мислене“ те научват, че могат заедно в екип да посрещат непознати предизвикателства, да създават нови решения и свикват, че има процес, който им съдейства. „Дизайн мисленето“ ни дава процес в няколко основни стъпки, който използва богат набор от различни техники и инструменти. С тяхна помощ може да се намери решението на поставено предизвикателство, да се потърсят интересни идеи, да се изгради обща визия и да се създаде бързо макет, който да се тества. Така се получава качествена обратна връзка и се извличат полезни изводи от самостоятелната и от екипната работа. Дизайн предизвикателствата за учениците се наричат мисии, които се състоят от три основни етапа: опознаване, избиране, създаване. В първата фаза от мисията учениците се запознават с предизвикателството на мисията, навлизат в темата и научават повече за професията – нейния свят, типични термини и изрази, трудностите, които среща, предизвикателствата ú днес. Във втора фаза те систематизират и осмислят намереното от тях в предходния етап. Извеждат водещите елементи в тяхното проучване. Крайната цел е да определят една посока, която да ги води напред и да им помогне да разрешат предизвикателството. Учениците влизат в любимата си трета фаза на мисията – създаването на прототипите и изпробването им на практика. Това могат да са макети от подръчни материали, рисунки, скици, ролева игра, сториборд – всичко, което ни помага да покажем идеята си бързо, да я изпробваме с други хора и да съберем обратна връзка дали вървим в правилната посока. Идва и много важният момент във всеки дизайн процес – да се обобщи мисията, да се поговори за пътя, по който се е стигнало дотук, кое е можело да се получи по-добре и какво са научили.

Мисиите се реализират в пет последователни дни по 2 часа на ден всеки месец от учебната година в часовете за занимания по интереси /общо в 7 паралелки на 1. и 2. клас/ под името „Дизайн шампиони“. Те са общо 7 за цялата учебна година. До момента най-малките бачокировци бяха архитекти и създадоха макети на собствени сгради в Ню Йорк. Летяха в Космоса с построени от тях летателни апарати, като изследваха живота на различни планети. Покориха и Арктика с направен от тях кораб, ледоразбивач и подводница, наблюдавайки и заснемайки живота на семейство бели мечки, изкачвайки ледници и гмуркайки се до основата на айсберги.

Фактът, че след мисия „Космонавт“ учениците поискаха в писмата си от Дядо Коледа Лего ракети или Лего совалки, пъзели с модела на Слънчевата система, телескоп за наблюдение на Космоса, сам по себе си говори за случващото се в групите „Дизайн шампиони“.

Ето какво разказват самите ученици за мисиите и какво мислят и техните родители:

Виктор Тодоров – ученик от Iв клас:

Всички мисии ми бяха доста интересни. От тях научих много нови неща и очаквам следващите с нетърпение. От всички досега, най-интересна ми беше мисията: „Откривател, Арктическа експедиция”. Вълнувам се всеки път каква ще бъде темата на новата мисия.

Калоян Мирославов Михайлов, ученик от Iа клас:

Мисиите са истинско забавление за мен и моите съученици. Когато имаме мисия, времето минава неусетно и чак не ни се тръгва от училище. Нашите учители ни помагат да разберем колко важни и отговорни са всички професии. Когато се приберем вкъщи, продължаваме да се вълнуваме и да търсим информация по темата. Така неусетно научаваме любопитни факти от целия свят. Очакваме с нетърпение следващото предизвикателство.

Цветелина Спасова /родител на Виктор Тодоров от 1в клас/:

Моето мнение е, че мисиите са интересни, разнообразни и полезни за децата. Различни са от ежедневната им работа в училище. Учениците се вълнуват, когато предстои седмична мисия. С помощта им те се научават на работа в екип, което според мен е доста ползотворно. Също така имаха за задача да подготвят необходими материали за тях от вкъщи, което пък допринася за изграждането на отговорност. А освен, че децата споделят впечатления, ние – родителите също имаме възможност да се запознаем с мисиите чрез албумчетата в края на всяка от тях и снимките, с които учителите ни правят съпричастни с преживяното.

Галина Йорданова /родител на Радил Цолов, 1а клас/

Мисиите, в които участват децата от 1а клас на СУ „Бачо Киро“ гр. Павликени, са много интересни за малчуганите. Те с огромно желание се включват и с трепет очакват всяка нова мисия. Учениците развиват въображението си, обогатяват знанията си и се учат да работят в екип.

Ивелина Чиприянова /родител на Яна Минчева, 1в клас/:

Мисиите са изключително интересни за децата – образователни, разнообразни, креативни. Яна смята, че са полезни, че са вълнуващи и пълни с предизвикателства. Харесва й това, че по време на тях откриваш и научаваш нови неща, рисуваш много, а тя обича това, и същевременно се забавляваш.

Освен това чрез тях децата се учат да работят в екип, да си помагат, да споделят заедно науката и знанието, да експериментират и изразяват себе си.

Усъвършенстват се. Определено ще бъдат много полезни за бъдещето им развитие.

Марин Маринов /родител на Лъчезар Маринов от 1а клас/

Мисиите определено са интересни и полезни за нашите деца. Първокласниците са изключително впечатлени от случващото се в часовете по „Дизайн шампиони“. В седмицата, в която се провежда мисия вечер у дома се говори само и единствено за високите сгради в Ню Йорк, за Космоса и планетите от Слънчевата система, за Арктика и полярните мечки, за подводницата, която са построили, за Юпитер, който са изследвали и за какво ли още не. Вкъщи продължаваме да строим ракети, да гледаме филм за Международната Космическа Станция, да четем за различни световни откриватели. Да не говорим, че синът ми вече прави опити и то доста успешно, да представя пред публика свои идеи. Надявам се СУ „Бачо Киро“ и догодина да е иновативно училище и учениците от начален етап да продължат да покоряват нови предизвикателства.

Милена Маринова-Димитрова – старши начален учител

Pin It on Pinterest