Над 800 участници събира тази година фестивалът „Гергьовден“ в село Антимово

Дванадесетото издание на международния кулинарно-фолклорен фестивал започна на празничния 6 май, а днес бе официалното откриване.

На него присъства секретарят на Община Видин Валери Димитров, който се обърна с приветствие към домакини и участници, с пожеланието да съхраняват традициите още дълги години. След това той поднесе поздравителен адрес от името на видинския кмет д-р Цветан Ценков на кмета на Антимово Северин Петров. „Отправям искрените си поздравления към Вас, към читалищните дейци и към всички жители на селото, които със своите усилия и ентусиазъм направиха възможно организирането на XII-то издание. Нека всяка година един от най-почитаните християнски празници, посветен на свети Георги Победоносец Ви събира заедно на този фестивал!“ – пише в адреса.

        Сред официалните гости бяха народният представител Филип Попов, областният управител на Видин Любен Иванов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, кметове на населени места от Румъния и др.

        Денят започна с изпълнения на Градски духов оркестър – Видин. След откриването на сцената излязоха музикантите от духовия оркестър – град Брегово, а началото на изявите поставиха фолклорните състави от Румъния – „Розите на Калафат“ и „Бръцулецу“.

        Фестивалът се организира от Народно читалище „Развитие-1926 г.“ и кметството в с. Антимово, със съдействието на Община Видин. Тази година той се провежда в рамките на три дни – на 6, 7 и 8 май. В него взимат участие представители от цялата Видинска област, от градовете София, Перник, Никопол и Пещера, както и от съседните държави Румъния и Сърбия – самодейни певчески и танцови състави, духови оркестри и др.

В програмата днес бе предвидено кулинарно изложение и състезание „Баш майстор на влашката кухня“. Участниците се конкурираха в няколко категории: „Кулинарно вдъхновение“ (приготвяне на съвременни рецепти), „Най-красива празнична погача“, „Най-автентично приготвено ястие“, „Най-атрактивен щанд“, „Най-вкусното гергьовско ястие“и „През сълзи към победа“ (бързо рязане на лук за определено време). Победителите бяха оценявани от професионално жури начело с популярния Ангел Ангелов.

Празникът ще продължи до късно вечерта, когато е концертът на Здравко Мандаджиев. Утре програмата започва от 15:00 ч. с участието на местни самодейци, от 19:00 ч. е концертът на АНПТ „Дунав“, а от 20:00 ч. на фестивалната сцена ще се представят Ансамбъл „Българе“ и Албена Вескова.

Pin It on Pinterest