Над 46 000 души от област Русе вече упражниха правото си на вот

Към 16.00 ч. 46 068 души от общо 204 141 имащи право на глас са упражнили вота си в област Русе.

Това означава, че избирателната активност в региона е приблизително 22.6%. Почти без промяна остава разпределението по общините. Най-висока е избирателната активност в община Ценово – 38.53%. Там 1771 човека от общо 4597 са гласували. Най-ниска продължава да е избирателната активност в Сливо поле, където са гласували 2025 души от общо 10 242, което е 19.8%. В най-голямата община от областта своят глас са дали 30 509 човека от 144 985 имащи право на вот. Така община Русе остава на седмо предпоследно място по избирателна активност в региона със 21%. В останалите общини активността е следната: Иваново – 33%, Бяла – 28.61%, Борово – 25.48%, Ветово – 23.24%, Две могили – 23%. Посочените данни относно броя гласували и техния процент са предоставени от Районната избирателна комисия.

От Районната избирателна комисия информират още, че за момента изборният ден протича спокойно и без сериозни проблеми. Колкото до подадената жалба за неправомерна предизборна агитация във Ветово, то веднага са предприети необходимите мерки и кафе автоматът, пускал чаши с номера на определена политическа сила, е спрян от работа. Проблем има с една от машините в пета секция в Бяла. По принцип в секцията са осигурени две електронни устройства, но едното е излязло от строя. За това сега се използва само едната машина, както е според указанията на ЦИК и не се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини. Техниците продължават да работят по отстраняване на проблема.

Що се касае до други затруднения, такива сериозни няма. Някои от секционните комисии са започнали да отварят протоколите и да ги попълват, като на места са объркани, но от РИК успокояват, че това са единични случаи.

Ясни са секциите, в които ще се броят контролните разписки от машинния вот. На този етап те са 22, като две от тях са с по две машини, което създава допълнително затруднение за членовете на комисиите.

Следващата пресконференция на Районната избирателна комисия се предвижда за 21.00 часа в „ОЗК Арена“. На нея ще бъде представена информация относно това как е протекъл изборният ден.

Pin It on Pinterest