Региона

Над 35 хил. лева допълнително за топъл обяд в Габрово

С допълнително споразумение между Община Габрово и Агенцията за социално подпомагане са отпуснати още 35 617 лв. за предоставяне на топъл обяд на хора в затруднена ситуация.

Така общият размер на безвъзмездната финансова помощ за услугата до момента става 656 630 лв.

Промяната касае увеличаване на стойността на разхода за единица продукт – топъл обяд, от 3.20 лв. на 3.64 лв. Изплащането на по-високата ставка важи от началото на месец юли за проектите по линия на Програма „Храни и основно материално подпомагане“ 2021 – 2027 г.

Ръстът на сумата е след решение на правителството – Управляващият орган да договори до 15 на сто над първоначално определения бюджет. Средствата са осигурени от Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Капацитетът на услугата в Габрово е 230 лица. Това са семейства без доходи, лица – обект на социално подпомагане, хора с увреждания и ниски доходи, лица с установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа, самотни и възрастни хора, живеещи в бедност. Те получават безплатно супа, основно ястие, хляб и веднъж седмично десерт.

От стартирането на проекта през октомври 2022 г. досега повече от 350 души са се възползвали от социалната придобивка. Освен в града подкрепа са получили и нуждаещи се от селата Жълтеш, Гергини, Райновци, Новаковци, Поповци, Янковци, Враниловци, Трънито, Копчелиите, Влайчовци, Николчовци, Кози рог, Драгановци, Чукилите, Бялково, Яворец, Зелено дърво, Брънеците, Пейовци и Гледаци.

Повече информация за включване в списъка за топъл обяд може да бъде получена от екипа на Заведения за социални услуги на ул. „Ивайло“ № 13. За връзка: тел. 066 806 022 и 066 806 551, ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest