Над 25 фотографии разказва за екипа на Държавен куклен театър в Русе

„…Приемете пожеланията ми за крепко здраве и безброй аплодисменти! Продължавайте да дарявате усмивки на децата и техните родители!… Бъдете устремени към нови хоризонти и посрещайте всяко предизвикателство с достойнство и чест! Показвайте реалността на живота, но винаги учете децата да бъдат добри, защото единственото, което се запомня от хората и остава в историята е именно добрата постъпка!…“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител Галин Григоров на директора на Държавния куклен театър в Русе Теменужка Хараланова. Поводът е откриването на художествени, фотографски портрети на екипа на театъра по случай 60-та годишнина от създаването на културната институция. Всеки, който посети експозицията, ще може да се запознае с повече от 25 снимки, направени от Мирела Партинова, а веднага след официалното откриване, което е насрочено за 18.00 довечера пред публика ще бъде представен и спектакъла „Пинокио“ по Карло Колоди, който е номиниран в две категории за Националните награди на Съюза на артистите в България ИКАР 2020, а именно за най-добър куклен спектакъл и за „Постижение в кукленото изкуство“ за сценографията на Наталия Гочева. Церемонията по награждаване ще се проведе на 31 този месец в Народния театър „Иван Вазов“.

„Кукленият театър е място, където детската душа за първи път се докосва така близо до храма на изкуството. Видяното тук прониква в света на детето, затова всеки детайл е важен – от встъпването във фоайето, където се създава предварителният контакт между децата, през програмата, изпълнена така, че дълго след това да напомня за празника и да възпитава, до залата – уютна и комфортна… Така, нашият съвременен куклен театър създава онова комплексно въздействие и има онова възпитателно значение, което кукленият театър е длъжен да има за децата. Общуването с изкуството трябва да бъде празник – не само вътре в нас, но и около нас!

Независимо от променливата и несигурна ситуация, провокирана от световната пандемия, наш дълг и мисия, като културна институция е да продължаваме въпреки трудностите, да поддържаме духа на хората, категорично и достойно да отстояваме мястото си тук и сега!“, каза Теменужка Хараланова минути преди да бъде официално открита изложбата. 

„За да стигнат до сърцето на зрителите си, хората от театъра се доближават до тях, гледат света през очите им, наблюдават реакциите им, насърчават участието на децата чрез различни работилници и образователни инициативи. Напият екип учи невръстната публика, че преживяването на изкуството е празник на душата! Нека продължаваме да летим в мечтите си заедно и да разказваме нашата приказка и нека тя бъде без край!“, допълни още директорът на кукления театър.

Pin It on Pinterest