Националният панаир на занаятите „Майстории“ ще се проведе по време на „Шумла“

За трета поредна година Народното читалище „Напредък-1869“ с подкрепата на Община Шумен организира Национален панаир на занаятите.

Майстори от различни краища на страната – Бяла, Велико Търново, София,  Габрово, Трявна, Главиница – Силистренско, Хасково и Шумен ще се включат в събитието, което ще се проведе в рамките на фолклорния фестивал „Шумла“. По време на панаира ще бъдат представени занаятите шекерджийство, грънчарство, стъкларство, гайтанджийство, художествен текстил. Посетители ще имат възможност да си закупят различни изделия от орехи и лавандула, везба, бижута от полускъпоценни камъни.

Националният панаир на занаятите „Майстории“ в Шумен стартира през  2018-та – годината на европейското културно наследство и се провежда по инициатива на НЧ „Напредък-1869”. Той е своеобразно продължение на дългогодишната традиция на читалището да организира поредицата „Как се прави това” – демонстрации на стари български занаяти и техники. Основната цел на събитието е да се привлекат майстори, които да демонстрират своите умения и да предизвикат интерес у младите хора, които да направят първи стъпки в тези занаяти и техники.

Pin It on Pinterest