Националният оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 бе обсъден на заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин

Днес, под председателството на областния управител Огнян Асенов, се проведе заседание на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска в област Видин.

Заседанието се проведе след като министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, разпореди на директорите на регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители за приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, както и да се обсъдят мерките, които влизат в сила при покачване на броя на заразените, по повод очаквана нова вълна на заразени с вируса.

 На заседанието присъстваха членовете на основния състав на Областния кризисен щаб – директорът на РЗИ-Видин, директорът на ОД на МВР, директорът на ТД “Национална сигурност“, началниците на ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово, директорът на РДПБЗН-Видин, директорът на МБАЛ “Св. Петка“- Видин, заместник кметът на община Видин и представител на ЦСМП- Видин.

От Регионалната здравна инспекция представиха акценти от приетия Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, приет с  Решение № 518 на Министерския съвет от 15 юли 2021г. В Плана е представен анализ на епидемичната обстановка, като за начална дата е определена 8 март 2020г., когато е потвърден и първия случай на заразен в България. В резултат на събраната и систематизирана информация от всички здравни инспекции, НЗОК и областни болници, е направен анализ и оценка на рисковете – на база брой заразени, използваните налични ресурси към м. декември 2020г, възможностите за подобряване при евентуално възникване на нова вълна от заразени. В тази връзка с Националния оперативен план са разписани определени дейности по отношение повишаване заболеваемостта. За целта е определен критерий брой заразени, при отчитане на 14 дневна заболеваемост на 100 000 души. В съответствие се  определят и 4 нива на противоепидемични мерки. При всяко ниво има регламентирани дейности по отношение оценка на епидемичната ситуация и планиране на противоепидемичните мерки, единен протокол за диагностика и лечение при COVID -19, мерки за организация на спешната помощ, план за разкриване на ковид легла по болници и координация на хоспитализациите, осигуряване с лекарства.

Към 26 юли 2021г. област Видин попада в първо ниво на заболеваемост, стана ясно от представената от РЗИ информация за актуалната епидемична обстановка на територията на област Видин:

Общия брой на потвърдените случаи от началото на пандемията е 3027;

Активни случаи – 12, от които 5 лица са хоспитализирани и 7 са на домашно лечение.

На база 14 дневна заболеваемост на територията на областта, се отчита 8,5 % , спрямо средната за страната – 17,0, т.е. около два пъти по-малка от тази за страната.

По отношение на ваксинационния обхват, до момента са поставени общо  16339 дози, като 8041 лица (9.9% от населението на областта) са със завършена имунизация.

Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 за първо ниво, отчитайки актуалната епидемична обстановка на територията на областта, членовете на Областния кризисен щаб приеха противоепидемични мерки с оглед ограничаване  на разпространението на COVID – 19.

Pin It on Pinterest