Наблюдава се леко покачване на заболеваемост от COVID-19 в област Русе

Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция, като към вчерашна дата индикаторът показва 110.9 потвърдени случая на 100 000 души население, а през предходната седмица той беше 96.5.

Това означава, че област Русе и към момента продължава да бъде в т.нар. оранжева зона по показател 14-дневна заболеваемост. Припомняме, че за да бъде отнесен даден регион към оранжевата зона на база 14-дневна заболеваемост, то индикаторът трябва да бъде между 60 и 119.9.

По-детайлната статистика сочи, че за периода между 1 и 7 февруари са установени 135 нови случая на COVID-19, което е с 36 повече отколкото през предходната седмица, когато техният брой беше 99. Същевременно излекуваните през изминалата седмица са  154, което е с 45 повече отколкото между 25 и 31 януари. Също така през изминалата седмица 14 човека с доказана коронавирусна инфекция починаха.

Най-много излекувани през миналата седмица бяха отчетени в събота, когато за едно денонощие оздравелите стигнаха 82-ма. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 7952, като активните случаи са 328. Броят на излекуваните достигна 7175, а починалите станаха 449 на възраст между 26 и 98 години.

От месец март миналата година до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха регистрирани на 11 ноември – 218. От друга страна положителен рекорд беше поставен на 8-и декември, когато в рамките на 24 часа преборилите заболяването бяха 403-ма.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 1 до 7 февруари включително. От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона. От там апелират и за спазване на всички противоепидемични мерки.

Pin It on Pinterest