Региона

На над 3.4 млн. щ.д. възлиза износът на България за Монголияпрез 2023 г.

До края на 2025 г. българите могат да пътуват без виза до азиатската държава за туризъм

Възможностите за развитие на сътрудничеството в сферата на икономиката, туризма и медицината обсъди областният управител на Русе Драгомир Драганов с извънредния и пълномощен посланик на Монголия в Република България Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, както и с почетния консул на източната държава в Русе хонор. проф. д-р Камен Милков. „Радостен съм, че двустранните отношения между България и Монголия се развиват все по-активно. Убеден съм, че това ще доведе и до отчитане на по-големи обороти между бизнеса от двете държави“, заяви Драганов. Той призова за провеждането на бизнес форум, на който фирми от двете страни да осъществят пряк контакт и да обменят опит. Според него това би трябвало да насърчи частните инвестиции както в България, така и в Монголия и следователно да доведе до по-пълноценно използване на икономическия потенциал на двете държави. „Български фирми вече се обърнаха към нашето посолство, за да потърсят подкрепа за установяване на партньорство с монголски компании в областта на транспорта, търговията със стоки, туризма и културния обмен. Надявам се, че това е само началото на подновяването на двустранното ни сътрудничество“, коментира Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, която припомни, че от май миналата година има подписано споразумение за сътрудничество в млечната промишленост между компаниите APU Dairy от Монголия и българската LB Bulgaricum. Драганов представи пред посланика и подробен инвестиционен профил на региона. По данни на Министерството на икономиката и индустрията за 2023 г. износът на България за Монголия е възлизал на над 3 400 000 щ.д., което е с близо 1/5 повече спрямо 2022 г., когато той е бил около 2 800 000 щ.д.

В рамките на срещата не беше подмината и темата за развитието на туризма. Според Драганов се отчита все по-висок интерес от страна на нашите сънародници към опознаване на историята и културата на азиатските страни. Припомняме, че правителството на Монголия обяви програмата „Добре дошли в Монголия”. С нея гражданите на 34 държави, включително и България, се освобождават от изисквания да имат туристическа виза, ако пътуват до Монголия с цел туризъм до 31 декември 2025 година. „Надявам се, че много българи ще пътуват до моята страна и ще се насладят на красотата на вечното синьо небе, докато прекосяват пустинята Гоби на юг, или на гъстите гори и живописни планини в средна Монголия, великолепните езера на север, степите на изток…“, сподели посланика на Монголия в София.

Колкото до образованието и медицината, то преди 7 години по време на посещение на представители на Лечебни заведения „Медика“ в Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор – Монголия, беше изготвен тристранен договор между Русенския университет „Ангел Кънчев“, Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“ и Лечебни заведения „Медика”. Въз основа на договора е изградено трайно и дългосрочно сътрудничество между страните. До сега в рамките на международните взаимоотношения бяха осъществени три дългосрочни обмена на специалисти между България и Монголия. По време на обученията и стажовете, медиците обмениха опит и почерпиха добри практики, които вече са внедрени в лечебно-възстановителния процес. Към момента в страната ни се обучават около 20 студенти от Монголия, като те са предимно в дисциплини в селското стопанство и добива на природни ресурси.

През октомври 2018-а в Русе бе открито почетно консулство на Монголия от тогавашния областен управител Галин Григоров и почетния консул хонор. проф. д-р Камен Милков. Сред основните направления на взаимен интерес са партньорството в сферата на медицината, внедряването на българския опит в селското стопанство и зеленчукопроизводството, експортът от монголска страна на вълна, кашмир и кожи, както и обменът на студенти между България и Монголия. Област Русе е побратимена и с провинция Баянхонгор.

Сред гостите на приема бяха редица представители на дипломатическия корпус, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Андрей Чорбанов, народни представители, бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, основателят и президентът на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси, както и новоизбраният български патриарх Даниил.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest