На днешния ден е роден почетният гражданин на Хасково проф. Любомир Тенев/1915-1993/

Проф. Любомир Димов Тенев е роден на 25 април 1915 г. в Хасково.

Завършва право през 1943 г. До 1946 г. работи като адвокат. Впоследствие се отдава на театъра. През 1952 г. става професор по западноевропейски театър във ВИТИЗ. Завежда катедрата по театрознание на два пъти, бил е заместник-ректор и ректор. Бил е член на УС на Съюза на артистите в България и на УС на Съюза на българските писатели. Носител е на Димитровска награда за 1986 г. През 1990 г. е избран за съпрезидент на Международната академия на изкуствата със седалище в Париж.

Разработван е от ДС заради изявление, че моделът на социализма е сгрешен и корумпиран.

Личен приятел е на големи световни и български театрални дейци, сред които Лоурънс Оливие, Константин Кисимов, Олга Кирчева, Стефан Сърчаджиев, Апостол Карамитев, Димитър Димов.

Всепризнат експерт е по отношение на творчеството на Шекспир. Неговите студии за „Отело“, „Ромео и Жулиета“ и „Хамлет“ са връх в театралната ни критика. Особено известен е с книгата си „Перо и маска“, в която се съдържат студии за известни западноевропейски пиеси и театрални портрети на известни актьори и културни дейци. Петър Увалиев е имал голямо желание да го популяризира в Западна Европа, но не е намерил подкрепа и разбиране от страна на българската държава.

Умира през 1993 г.

Избран е за почетен гражданин на Хасково още в годините на социализма. Съвсем скоро, на 26.05.2017 г., посмъртно е удостоен със същото звание.

Pin It on Pinterest