На днешния ден е роден почетният гражданин на Хасково проф. д-р Асен Златаров/1885-1936/

Проф. д-р Асен Христов Златаров е роден на 4/16 февруари 1885 г. в Хасково в семейство с буден български дух и със значим принос в националноосвободителното движение.

Още в ранната си детска възраст показва буден ум и стремеж да пита и знае всичко, с което радва своите родители. През 1900 г. баща му Христо Златаров умира. За семейството настават тежки дни.

Асен Златаров учи отначало в Пловдивската, а след това в Софийската гимназия. Записва специалност „Химия“ в Софийския университет, но не след дълго се прехвърля в университетите в Женева. През 1908 г. защитава успешно докторска дисертация по химия и физика в Гренобълския университет. През 1908 г. се завръща в България и става преподавател в Пловдивската гимназия. През 1909-1910 г. специализира в Мюнхен. Редактира научните списания „Химия и индустрия“, „Натурфилософско четиво“, „Наука и живот“ и др. Участва в Балканската война през 1912 г.

От 1924 г. става извънреден, а от 1936 г. и редовен професор в Софийския университет. Обичан от своите студенти и изключително популярен сред тях. Сътрудничи на много вестници и списания, пише учебници по химия. Неговите научни интереси са широки и обхващат различни страни на химията и биологията. Изследва редица български храни и поставя в България началото на науката броматология (наука за храненето), търси влиянието на храните върху раковите заболявания и пр. Разгръща огромна дейност на популяризатор на различни проблеми и изнася стотици сказки в различни краища на България.

През 1936 г. той постъпва на лечение в болница във Виена, където на 22 декември умира по време на операция. Погребан е в София.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 29 май 2015 г.

Pin It on Pinterest