На днешния ден е роден почетният гражданин на Хасково д-р Генчо Пенев/поч./

Д-р Генчо Василев Пенев е роден на 5 май 1929 г. във великотърновското село Червена. Гимназиалното си образование завършва в Свищов през 1947 г. През 1948 г. е приет за студент в Медицинската академия в Пловдив, която завършва през 1954 г. 

Като млад лекар е разпределен в Хасково и започва работа в тогавашната Окръжна станция за бърза медицинска помощ, като едновременно работи и в Хирургичното отделение на Окръжната болница. След година е призован в армията и работи като завеждащ медицинската служба на летището в село Узунджово, а по-късно като лекар в Хирургичното отделение на Военна болница.

След изтичането на военната служба започва работа като лекар в Хирургичното отделение на Първостепенна окръжна болница. От 1970 г. до пенсионирането си е завеждащ в Хирургичното отделение на Окръжния онкологичен диспансер.

През тези години лекарите от неговото поколение работят при много тежки условия, тъй като нямат съвременната апаратура и необходимия инструментариум. Благодарение на неговите усилия и възможностите му са извършвани тежки оперативни интервенции и са спасени много пациенти. 

Починал е.

Обявен е за почетен гражданин на 29.05.2009 г.

Pin It on Pinterest