На днешния ден е роден почетният гражданин на Хасково Артеник Арабаджиян/1930-2017/

Артеник Арабаджиян е роден на 16 февруари 1930 г. в град Хасково.

Завършил е Френски колеж, Полувисшия институт за зъботехници и Спортната академия със специалност „Баскетбол“. Дългогодишен състезател е по баскетбол в отборите на „Ударник“ („Славия“) и „Спартак“. С тях става четири пъти шампион на страната.

След края на състезателната си дейност се насочва към съдийството, където прави удивителна кариера. Ръководил е всички отговорни срещи в страната. Бил е рефер на три олимпийски игри – в Мюнхен, Монреал и Москва, три световни първенства – в Пуерто Рико, Филипините и Бразилия, шест европейски първенства и четири финала на Евролигата. Той е съдийствал на скандалния финал на игрите в Мюнхен през 1972 г., когато СССР печели срещу САЩ с кош в последната минута.

През 1983 г. е признат за почетен съдия на ФИБА за дългогодишната си висококвалифицирана съдийска дейност, личен принос и активна обществена дейност за развитието на българското баскетболно съдийство. Избран е сред топ пет съдии на Европа за всички времена, а през 2009 г. е приет в Залата на славата на Световната баскетболна федерация. Удостоен е с орден „Стара планина“ – II-ра степен.

След приключване на активното си съдийство става международен комисар. Живее дълги години в Щатите, но когато има възможност, се връща в България.

Умира през 2017 г.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 25.06.2010 г.

Pin It on Pinterest