На 14 август е роден почетният гражданин на Хасково Карекин Карекинян /1926-2015/

Карекин Емануел Карекинян е роден на 14 август 1926 г. в Хасково.

В продължение на дълги години се занимава с фотография. До 1951 г. е имал собствено фотоателие в центъра на града. До 1955 г. работи като фотожурналист в Държавния фотоархив в София, а след това – във вестник „Хасковска трибуна“. По това време е и фотокореспондент на вестниците „Работническо дело“, „Земеделско знаме“ и „Кооперативно село“.

Художественото му майсторство е познато не само в общината, но и на много места в страната и чужбина. Каро, както уважително го наричат всички негови приятели, колеги и познати, е историята на фотографията в региона. Неговото точно око е отразило всичко важно, което се е случило в последния половин век. Съхранил е за бъдещето забележителни събития, известни хора, достижения и провали. Многобройните му изложби са накарали мнозина да съпреживеят запечатани мигове от живота.

Лауреат е на международни изложби и е награждаван с редица отличия не само в България, но и извън нея. Носител е на орден „Кирил и Методий“ в неговите три степени – III-та, II-ра и I-ва.

Направил е дарение на Държавния архив и Историческия музей в Хасково, което се състои от над 20 000 негатива, отразяващи политическия, икономическия и културния живот в Хасковска област, фотоапарати, с които е работил и се е работило от 1930 до 1956 г., и много други материали, отново свързани с фотографията.

Умира през 2015 г.

Обявен е за почетен гражданин на Хасково на 27.06.2008 г.

Pin It on Pinterest