Мултимедиен пърформанс разглежда проблемите на днешната деца и младежи

Вчера вечерта настроението в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе бе някак още по-усмихнато, по-различно и по-ведро.

Това се дължеше на прекрасните емоции, които създаде в присъстващите спектакълът „Извън рамките“. Сред гостите на събитието бяха заместник областният управител Синан Хебибов, както и кметът Пенчо Милков и неговият заместник по хуманитарни дейности Енчо Енчев.

„Поздравявам ви за смелостта и волята да изложите трудностите, пред които са изправени част от най-уязвимите социални групи, загърбвайки предразсъдъците и доказвайки, че в едно нормално общество на преден план трябва да бъдат изведени толерантността и разбирателството! Считам, че настоящият пърформанс е сред правилните стъпки за преодоляване на някои от най-наболелите проблеми в днешно време. Нека заедно кажем не на дискриминацията и маргинализацията! От нас зависи дали ще проявим малодушие или ще имаме куража да се държим като достойни хора, които осъзнават изпитанията, на които са подложени останалите и търсят тяхното най-адекватно решение!“, заяви Хебибов.

Мултимедийното представление е уникално по рода си, като в цялостната реализация по измислянето на историите, претворяването им на сцена, образите, сценографията, видеоепизодите и анимацията участват 20 деца и подрастващи от различни социални групи. Част от тях са от маргинализирани общности или с трудни семейни истории. Зад поредната социална инициатива стои Цвета Ненова.

Пърформансът е създаден по проект „Извън рамките. Креативност в общността. Взаимодействие чрез изкуство и диалог“ на сдружение „Европейски пространства 21“, подкрепен от Национален фонд „Култура“, програма „Социално ангажирани изкуства“ 2020. Партньори са Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Сдружение „Еквилибриум“ и Комплекс за социални услуги за деца и семейства КСУДС. В продължение на 11 месеца 7 творци работят с 20 деца и младежи, увличат повече от 200 представители на различни целеви групи. Очаква се резултатите от проекта ще достигнат до повече от пет хиляди души.

Pin It on Pinterest