Мост между епохи

Неразказани истории за изграждането на паметника „Създатели на българската държава“ представя документалният филм, посветен на 40-годишнината от откриването на мемориалния комплекс.

Това сподели пред журналисти днес операторът на лентата Даниел Малев. Автор на текста е Александър Бакалов.

Във филма са използвани архивни видеа от киноклуб „Мадарски конник“, съвременни кадри и заснемане с дрон, интервюта и записи от срещи с хора, свързани с паметника от първия ден на неговото строителство. Сюжетът проследява изграждането на мемориалния комплекс, но преди всичко завладява с емоцията на онези, за които паметникът се е превърнал в много съществена част от техния живот.

Това е разказ от първо лице, в който се усеща духът на времето. „Някои от героите във филма са на пределна възраст и винаги, когато говорят за паметника, се просълзяват, чувстват  Шумен като свой град. Зрителите ще чуят любопитни истории, свързани със строителството. Ще научат, че се е наложило за една нощ да бъде сменена главата на Хан Аспарух, защото не се е харесала на Пенчо Кубадински, че шуменският фотограф Стоян Николов е правил снимки всеки ден в продължение на 22 месеца. Само един ден не се е качил на паметника. Днес той пази над 4000 фотоса, уникални снимки, някои от които са правени на 52 м височина, В свирепа зима строителите са правили арматура, изливали са бетон. Във филма са включени уникални кадри от първата копка, от откриването на паметника и от поставянето на капсулата на времето с послание за следващите поколения,“ разказа Малев.

Филмът ще бъде официално представен пред публика, след което ще бъде излъчен по ТВ Шумен, качен на сайта и в YouTube канала на медията.

Pin It on Pinterest