Региона

Монаси от манастира в Дарамшала, свещения град за хиляди тибетци, гостуват в Бургас от 6 до 8 юли

Инициативата се организира от Фондация “Калпатару” с председател Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас

Бургазлии и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до древното изкуство на Тибетската пясъчна мандала, енергийна рисунка, която представлява медитация, молитва, хармония; автентични танци на тибетски и хималайски монаси, да си направят традиционен астрологичен сеанс със зарове „мо”, ръчноизработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи. Интригуващата програма ще се реализира в продължение на три дни, от 6 до 8 юли в КЦ „Морско казино”, зала „Георги Баев”.

Бургас ще бъде домакин на поредица от интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока. В морския град пристига делегация от Фондация за хималайска култура, която включва: Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията, трима монаси близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция.

Те пристигат от Дарамшала/Dharamshala, свещеният град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия. Денят по тези места започва рано, а животът високо в Хималаите има своите закони. Историята на местността се свързва с индуизма и будизма от векове. Тук живее 14-ия Далай Лама и се намира седалището на Централната тибетска администрация.

И през трите дни монаси, специално обучени в това изкуство, ще създадат сложна и красива мандала, която впоследствие ще бъде ритуално разрушена, символизирайки преходността на всичко във вселената. Тибетски и хималайски танцьори ще представят автентични танци, разкриващи богатото културно наследство на региона. Посетителите ще могат да участват в традиционни предсказателни сеанси, водени от монах с осигурен превод. Монах ще изпълнява индивидуални 15 минутни сеанси за гадаене „мо“, според реда на пристигане на желаещите, От 10.30 до 16.00 часа и през трите дни.

Последният ден е денят, в който мандалата се разрушава. Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч., по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молитви за добър късмет и благополучие на цялата публика. След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Фондация “Калпатару”, основана през 2013 г. е международна неправителствена организация. Наречена на митичното дърво, изпълняващо желания, фондацията има за цел да популяризира изкуствата, красотата и познанието, подобрявайки качеството на живот чрез различни инициативи като провеждане на разнообразни събития и курсове, публикуване на книги и създаване на филми. Целта на “Калпатару” е да оставя трайно наследство от красота и хармония. За повече информация:

https://kalpataru.eu

info@kalpataru.eu

Фондация за хималайска култура, основана през 1994 г., е посветена на запазването и популяризирането на уникалното културно наследство на Хималаите. Фондацията осъществява различни културни и образователни програми, които целят да подкрепят местните общности и да разпространяват знания за богатата култура на региона. Със своята дейност, Фондация за хималайска култура се стреми да запази традициите, изкуствата и духовността на Хималаите за бъдещите поколения. 

https://www.himalayanculturalfoundation.org/
https://www.himalayanculturalfoundation.org/contactus.html

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest