Моделите от „МИНИ ГАБРОВО“ са изложени в ТЕРА МОЛ

Първите миниатюри от парка със знакови за Габрово сгради от миналото са подредени във фоайето на първия етаж в търговско-развлекателен център Тера Мол.

Експозицията може да бъде разгледана до края на месец февруари 2021 г.

Паркът „Мини Габрово“ е инициатива на читалище „Будителите – 2017“, посветена на 160 години от обявяването на Габрово за град. Проектът е финансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово.

Моделите на архитектурните шедьоври са високи около 1 метър и са изработени от устойчива пластмаса. Творение са на художника Климент Генчев, изпод чийто ръце са излезли множество архитектурни ландшафтни макети. В габровския парк са включени „Парахода“ на Пенчо Семов, вилата на индустриалеца, завещана за старопиталище, къщата на индустриалеца Добри Калпазанов, възстановена по архивни снимки, Дома на културата и ЖП гарата.

Макетите се отличават от подобни образци с това, че са интерактивни. Те „оживяват“ чрез сензори, а с помощта на холографски изображения разказват истории – в случая биографиите на 10 бележити габровци. Личности, повечето от тях малко известни, на които в родния им град не са издигнати паметници, но имената им са записани в страниците на националната ни история. Творци, държавници, хора на техническата мисъл, мечтатели, дали началото, изпреварили времето си. С тази инициатива авторите на проекта искат да ги „върнат“ при нас по един ненатрапчив начин, да ги издигнат в публичната памет.

Pin It on Pinterest