Много настроение, сълзи, емоции и песни – символи на Франция белязаха първата вечер на фестивала „Златен ключ“ 2021

Вчера бе обявено началото на 18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2021. 

То е и своеобразен апогей на поредицата от събития през тази много важна година, в която се отбелязва 30 години от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив. През 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в града се установи и първият френски алианс. Оглавен от Жан Никола Льофийол – и до днес голям приятел на България и Пловдив. Основател на фестивала е още един французин, Бернар Руо, оставил част от сърцето си в Пловдив. Той неотменно присъстваше на всяко издание на „Златен ключ“, но пандемичната обстановка отново възпрепятства идването му в Пловдив.И тази година в Пловдив дойдоха музикални любимци от Франция, добре познати на публиката и в Пловдив – Jessandwest – близнаците Джес и Уесли. Те са популярен френски музикален дует, лауреати на музикалния риалити формат Graines de talent и впечатляват с авторските си композиции и интерпретации на рок класики. По време на концерта в първата фестивална вечер до сцената твори  Венета Павлова – млада и много талантлива художничка, която предстои да развива уменията си във висше училище във Франция. Тя се вдъхновяваше от думите и мелодиите, които звучаха на сцената и ги асоциира с фигури и усещания, които накрая сподели с публиката. Водещи на „Златен ключ“ и през тази година бяха Фани Брадинска и Владислав Севов.

Приветствени думи за официално обявяване на старта на фестивала отправи заместник- кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. „Фестивалът „Златен ключ“ е възможност Пловдив да посрещне френската култура, а Франция да срещне Пловдив. Именно за това ние от община Пловдив ще продължаваме да подкрепяме фестивала. Сърдечни поздрави и благодарности към Фани Брадинска, която полага неимоверни усилия и сърце това прекрасно събитие да продължава да се случва. Напълно заслужени адмирации! Специални поздрави и за „Алианс Франзес“ и респект за 30-годишния юбилей!  Разчитайте на нашата подкрепа и занапред!“, каза заместник-кметът Пламен Панов. След него Севдалин Божиков – Президент на Алианс Франсез отправи приветствие по повод 30-годишния юбилей.

В първата вечер на фестивала се изявиха възпитаниците на „Арт Войс център Пловдив“ с вокален педагог Руми Иванова. Много от френските песни са посветени на Париж, възпяват го, представят духа му в различни епохи. Но една е особено популярна и затова неслучайно Шанз елизе е и химн на фестивала. Песента бе изпята от дебютантката в „Златен ключ 2021“ Кристина Карабельова и Jessandwest. Кристина изпълни и  „Спомням си“ -песен на Лара Фабиан.

12-годишна Анна-Мария Гендова представи впечатляващо песента „Последен танц“. Следващата изпълнителка преди няколко години спечели голямата награда на фестивала в конкуренцията на ред други изпълнители с високи вокални умения. Тази година Десислава Гинчева изпя Une vie d’amour на Шарл Азнавур. Песен от анимационен филм и то по едно от любимите произведения за деца и възрастни – „Книга за джунглата“ бе изпълнена от още един нов приятел на фестивала – Йосиф Бамбин.

Жак Брел и Едит Пиаф – сигурно това са първите две имена, които всеки асоциира с шансона. С интерпретация едновременно на песни и на двамата може да се заеме само истински подготвен изпълнител. Направи го една от възпитаничките на Руми Иванова с най-многобройни музикални награди – изключително талантливата Ива Ичевска, която разплака публиката с „Не ме напускай“. След нея песента Les yeux de la mama прозвуча в брилянтно изпълнение на Антония Арнаудска, а Кристиян Павлов изпя песента на Азнавур, La boheme. Още една песен – легенда, свързана с копнежа по морето, прозвуча по време на първата концертна вечер в изпълнение на  Белослава Петрова. Една от любимките на вярната публика на „Златен ключ“ – Надежда Димова изпя Une vie d`amour на Азнавур. „Живот в розово“ – още една песен – символ на Франция представи Йоана Ташева. Финалът на изпълненията на българските певци постави Виктория Димова с песен на Селин Дион.

Близнаците от Jessandwest зарадваха публиката с две чисто нови свои композиции, с които анонсираха своя гала концерт. Той е тази вечер от 19.00 часа, отново на  южната тераса на ДК „Борис Христов“ с вход свободен. С него ще честитим и Националния празник на Франция!

Всички участници получиха диплом по повод 30-годишнината на Алианс Франсез от Фани Брадинска и си направиха общи снимки за спомен.

18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2021 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

12

Pin It on Pinterest