Региона

Местната конференция “Европа на Балканите: Общо бъдеще” в Стара Загора и Казанлък обобщи успешно изпълнени проекти и очерта бъдещи перспективи

Успешно реализирани и бъдещи европроекти в община Стара Загора и в община Казанлък обсъдиха участниците в местните конференции по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, които се състояха в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора и в Казанлък.

Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект „Европа в България: Общо бъдеще“. В конференцията в Стара Загора участваха областният управител Ива Радева, управителят на Областния информационен център (ОИЦ) Радка Тилева, заместник-кметът на община Стара Загора с ресор “Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход” Радостин Танев и заместник-ректорът по проектна дейност на Тракийския университет доц. д-р Емил Славов, а в Казанлък – областният управител Ива Радева, управителят на Областния информационен център (ОИЦ) Радка Тилева, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и Веселина Димитрова, старши експерт „Стратегическо планиране“ в отдел „Образование и стратегическо планиране“ в община Казанлък.

Сред целите на проекта са да бъде постигнато по-добро разбиране на ролята на кохезионната политика, включително на Балканите, повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС, чрез политиката на сближаване и насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. 

„Приветствам инициативата на БТА, която цели да обясни на достъпен език европейските фондове за финансиране, какъв е източникът на средства, за какво се използват и каква е тяхната крайна цел. България е получател на финансови средства от Европейския съюз още от присъединяването си през 2007 година и е една от страните, която е нетен получател. Това означава, че тя получава почти два пъти повече средства, отколкото внася, съгласно подписаното споразумение за присъединяване“, каза в началото на събитието областният управител Ива Радева. Тя подчерта, че „кохезионната политика е политика на сближаване и цели да приближи изостаналите държави и региони към по-богатите такива“. Радева обясни, че от тази година за област Стара Загора е одобрен териториален план за финансиране в размер на 1,6 милиарда лева. „Той цели плавен преход във връзка с енергийния зелен преход и да осигури да запази и дори подобри стандарта на живот в област Стара Загора“, допълни областният управител.

Началото на поредицата от конференции по проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ бе дадено на 20 декември миналата година в София. Последваха форуми в Русе, Букурещ, Разград, Силистра, Габрово, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Одрин. До август 2024 г. БТА ще организира конференции в градовете Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Самоков, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол, както и трансгранични конференции в Белград, Босилеград, Скопие и Солун. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest