Мерки срещу разпространението на АЧС в Община Видин

Във връзка с определяне на 20-километрова зона около индустриалните свинеферми на територията на Област Видин и срока за доброволно клане на домашни прасета и предприемането на мерки за овладяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) и получено днес от областния управител Албена Георгиева писмо до кмета на Община Видин Огнян Ценков, бяха информирани кметовете и кметските наместници на населени места в Общината.

В писмото се посочва, че в изпълнение на решения от заседание на Централния епизоотичен съвет от 29 юли 2019 г. за ограничаване разпространението на Африканска чума по свинете и по повод обявеното със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ първично възникнало огнище на АЧС в кв. “Нов път“, гр. Видин, на заседание на Областната епизоотична комисия, проведено на 30 юли, са приети Указания за прилагане на спешни мерки по овладяване на епизоотичната обстановка на територията на Област Видин.

Съобразно тях се определя 20-километрова санитарна зона около индустриалните свинеферми, разположени на територията на Община Видин: „АДАН-Н“ ЕООД в с. Новоселци и „Акма трейд лимитид“ ЕООД в гр. Дунавци, в която да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“.

В определената зона (по предоставена справка от ОБДХ – Видин) попадат следните населени местаотОбщина Видин:

гр. Видин, гр. Дунавци и селата: Слана бара, Рупци, Акациево, Градец, Плакудер, Динковица, Иново, Дружба, Бела Рада, Капитановци, Покрайна, Антимово, Кутово, Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Пешаково, Майор Узуново, Генерал Мариново, Буковец, Търняне, Каленик, Долни Бошняк, Войница, Синаговци, Ивановци, Жеглица, Въртоп, Ботево, Цар Симеоново, Гайтанци и Новоселци.

Дадени са указания да се съобщи на стопаните, че срокът на мярката за доброволно клане на животните е до 31.07.2019 г. включително, след което на осн.чл.139а от Закона за ветеринарно-медицинска дейност, ще се пристъпи към умъртвяване на животните от компетентния орган – Областна дирекция по безопасност на храните – Видин; както и да се уведомят собствениците на свине от обекти тип „заден двор“, че добитото месо от собствени животни може да се съхранява дълго само след топлинна обработка, за минимум 30 минути при 70 градуса по Целзий, достигнати във вътрешността на месото. Изсушаването, опушването, осоляването, охлаждането и замразяването на месото не са приложими начини за съхранението му предвид факта, че вирусът на АЧС е изключително устойчив на тези обработки (съгласно научното становище за разпространение на АЧС в България, Европа и съвета на Центъра за оценка на риска по хранителната верига).

Pin It on Pinterest