Международният фолклорен фестивал „Гергьовден“ се провежда в Антимово

Единадесетото издание на традиционната фолклорна проява започна вчера вечерта, но днес беше официалното откриване.

Гости на събитието бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Борислава Борисова и Светослав Скорчев. Празникът уважиха и кметове от Румъния –на Община Калафат Дорел Митулецу и на село Гидич Константин Таке. За провеждането на фестивала в Антимово бяха дошли и кметовете на видинските села Кутово –  Живко Недялков, Сланотрън – Венелин Павлов и Капитановци – Десислава Венелинова, кметът на село Асеново (община Никопол) Петър Иванов и др.

Откриването на фестивала започна с тържествено издигане на знамената на България, Европейския съюз и Община Видин. Това стана под звуците на българския национален химн и химна на Обединена Европа, изпълнени от видинския Градски духов оркестър.

Кметът на село Антимово Северин Петров приветства с „добре дошли“ всички присъстващи. Той благодари на д-р Ценков и на целия екип на Общината за съдействието при организирането на фестивала. „Благодаря за тази прекрасна сцена, която бе построена със съдействието на кмета Ценков“, каза още Северин Петров, като сподели радостта си, че тази година фестивалът се провежда, макар заради епидемичната обстановка това да се случва не на Гергьовден, а един месец по-късно.

Приветствие към жителите на Антимово поднесе кметът на Община Видин. „Дай Боже тук, на тази сцена да празнувате не само този фестивал, но всички хубави празници“, пожела д-р Цветан Ценков. Той заяви, че е впечатлен от читалищната дейност не само в Антимово, но и в цялата Видинска община, като подчерта важната роля на тези културни институти за духовното развитие на населените места. Кметът на Видин изрази надежда, че, въпреки политическата обстановка в страната, до няколко години новият път до София ще бъде завършен, защото това ще се отрази положително на развитието на всички населени места в Общината. Д-р Ценков съобщи, че се планира провеждането на среща през следващия месец с кметовете на трансгранични общини в Сърбия и Румъния, като темата на разговорите ще е развитието на нашите съседни региони. „Най-голямата ми мечта като кмет е Видин отново да се върне на индустриалната карта на България и на Балканите – да привличаме инвеститори; вие, хората, да имате работа и когато празнувате, да сте горди, че живеете в това прекрасно място“, каза д-р Ценков. Той връчи поздравителен адрес до кмета на Антимово Северин Петров и председателя на Народно читалище „Развитие-1926 г.“ Пламен Димитров, в който поздравява тях, всички самодейци и жители на селото за енергията и вдъхновението, с които за поредна година организират този фестивал, заемащ важно място в културния календар на Община Видин.

Приветствия отправиха и кметовете на Община Калафат и село Гидич.

След края на официалната част започна и фестивалната програма. Първи на сцената излязоха децата от танцовата група при читалище „Паисий Хилендарски-1926“ в с. Иново. Паралелно с изявите на сцената, в рамките на международния фестивал се провеждат и няколко кулинарни конкурса, жури на които са известният готвач Иван Звездев и народните готвачи Мария Иванова и Цветан Дончев.

Именно по покана на шеф Иван Звездев специален гост посети фестивала в Антимово – посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф. Кметът на Община Видин приветства Негово Превъзходителство и му поднесе подарък.

Фолклорната програмата продължава до вечерта. Финалът на единадесетото издание на Международния фестивал „Гергьовден“ ще бъде поставен с атрактивно светлинно шоу в изпълнение на артистите от група „Дивинитас“.

Pin It on Pinterest