Майсторски клас за оперни диригенти на Маестро Деян Савич събира млади таланти в Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич.

Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на театъра.

До 19 февруари сцената на операта приютява осем млади диригенти от Швейцария, Румъния, Франция, Испания, Великобритания, Италия, Гърция. Дългогодишният главен диригент и бивш генерален директор на Белградската опера Маестро Деян Савич ще работи с талантливите музиканти и ще ги подготви за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

 Диригентите имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Деян Савич, ще участват активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика. В програмата на курса са включени оперите „Дон Жуан“ /12 февруари/, „Кармен“ /16 февруари/, „Замъкът на Херцога Синята брада“ и „Палячи“ /19 февруари/.

Осемте млади диригенти-участници в Майсторския клас на Деян Савич Арно Перие от Франция, Андрин Холчи /Швейцария/, Гай Дейвис /Англия/, Матей Поп /Румъния/, Пиер Валтер /Франция/, Марк-Оливие Ойтерли /Германия/, Франческо Пелегрино /Италия/, Катя Молфис /Гърция/ са носители на многобройни международни отличия.

Спектаклите са с участието на солистите, хора и оркестъра, балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора.

През месец март отново предстои провеждането на Майсторски клас по оперно дирижиране, а от 14 до 29 юни Старозагорската опера за първи път ще бъде домакин на осмото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube/Bela Bartok.

Pin It on Pinterest