Майсторски клас за оперни дигиренти на маестро Деян Савич се провежда в Стара Загора

От днес до 19 септември Държавна опера-Стара Загора отново е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич.

Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на театъра. Директорът Огнян Драганов планира всяка година месец септември да бъде именно месецът за осъществяването подобни изключително важни за развитието на младите таланти курсове.

От 9 до 19 септември сцената на Старозагорската опера приютява 7 млади диригенти от Румъния, Франция, Италия, Испания, Австрия, Швейцария. Дългогодишният главен диригент и генерален директор на Белградската опера Маестро Деян Савич ще работи с талантливите музиканти и ще ги подготви за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

Интензивната програма на курса започва на септември като диригентите имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Деян Савич и ще се включат активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика. В програмата на курса са включени оперите „Риголето“ /11 септември/, „Тоска“ /16 септември/, „Кармен“ /26 септември/ и
балетите „Ромео и Жулиета“ и „Делвата“ /19 септември/.

Pin It on Pinterest