Мария Вълчева: В Хасково през следващите три дни ще говори музиката

Заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева откри Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ Хасково 2021.

На церемония в ДТК “Иван Димов“ бе изтеглен и жребият за поредността на представянето на младите музиканти, които участват в Международния конкурс за цигулари.

„Историята и музиката на неповторимата Недялка Симеонова ви доведоха в нашия град. Но аз съм убедена, че това няма да е единственият повод вие да се връщате тук. Защото всеки, който е бил на тази сцена, остава приятел на Хасково и неговите жители“. С тези думи Мария Вълчева се обърна към гостите на Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“. Заместник-кметът благодари за усилията на всички, които организираха  този празник на класическата музика и специално на маестро Цанислав Петков-диригент на Камерен оркестър Хасково. „Където думите са безсилни- говори музиката. Нека в Хасково през следващите три дни да говори музика! Успех на всички“, каза в заключение Мария Вълчева.

Председателят на журито проф. Йосиф Радионов благодари на община Хасково, че в тази извънредно трудна обстановка успя да организира този музикален форум. „Благодаря Ви ни давате възможност да се насладим на хубава музика и подхраним надеждата си, слушайки младите цигулари и достойни следовници на великата Недялка Симеонова“, каза още проф. Радионов и припомни, че тазгодишното издание на Музикалните дни е посветено на 120 години от рождението на виртуозната цигуларка, превърнала се в легенда в музикалния свят.

Жребият за участието в Музикалния конкурс изтегли най-малкият участник- 6 –годишният Чезар Молдован от Кишинев, Молдова. По силата на този жребий именно Чезар откри конкурсната програма при най-малките цигулари.

Първата музикална вечер в Хасково ще завърши с  концерт на Камерен оркестър Хасково в партньорство със Симфониета Враца, солист – Йоанна Каменарска, диригент – Цанислав Петков, в програмата: Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония 35 “Хафнер”, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за цигулка. Концертът започва в 19,00 часа в залата на ОНЧ „Заря-1858“.

Вход свободен! Всички прояви се организират, съгласно Заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки във връзка с пандемията от COVID 19.

Pin It on Pinterest