Магията на театралното и филмово изкуство завладява детската и младежка публика в Смолян от 5 до 9 октомври

„За поредна година фестивалът „Забранено за възрастни“ в област Смолян се провежда под моя егида, но откриването на тазгодишното девето издание ме прави особено щастлив! Причината за това е, че пандемията ни принуди да се ограничим от културни събития, да се отдалечим от сцената, от киното! Радвам се, че вие не се отказахте от провеждането на тази добра инициатива!“, каза областният управител Недялко Славов на откриването на 9-тия Международен фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“.

„Децата в малките населени места нямат много възможности да се докоснат пряко до театралното, до филмовото изкуство! От тази гледна точка, вие сте своеобразни съвременни будители, защото отивате и в най-малкото населено място, давате възможност на всички деца да преживеят едни незабравими емоции! А аз съм сигурен, че тези мигове остават паметни в съзнанията им!“, Славов пожела успешно протичане на фестивала, призова към отговорност и спазване на противоепидемичните мерки.

Областният управител Недялко Славов, народният представител д-р Даниела Дариткова и заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев, заедно с организаторите режисьорът Петър Тодоров и актрисата Десислава Минчева-Тодорова, откриха 9-тото издание на Международния театрален фестивал „Забранено за възрастни“, който от 5 до 9 октомври ще предостави възможност на децата и младежите от град Смолян и още 20 по-малки градове и села в областта да се докоснат до магията на театралното и филмово изкуство.

Фестивалът ще зарадва публиката с 11 професионални театрални и танцови представления и един игрален филм от България за деца и младежи. Началото беше дадено на 5 октомври с богата програма – танцова импровизация на Брейк школа „Sleepwalkingz“ от Смолян, представлението „Повече от магия“ на Театър Трио от Бургас и излъчване на семейния филм „Смарт Коледа“.

Освен в областния град, представления през цялата седмица ще има в Борино, Върбина, Мадан, Чепеларе, Грохотно, Чепинци, Рудозем, Неделино, Ерма Река, Старцево, Момчиловци, Елховец, Гьоврен, Смилян, Баните, Търън, Девин, Црънча, Златоград.

Участниците тази година са Школа по брейк Sleepwalkingz (Смолян), Театър Трио (Бургас), Театър Карлсон (София), Мануела Саркисян (Варна), Фондация Арте Вива (София), Театър Кредо (София), Театър Корсар (София), Театър Весел (Велико Търново), Компания Дерида (София), Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ (Смолян), Организация за алтернативно изкуство 36 маймуни (София), Център за изкуства „За Родопите“ (Бостина). Повечето от спектаклите са носители или са били номинирани за Националните театрални награди „Икар“.

Поради пандемията, тази година във фестивала участват само български артисти, но това по никакъв начин няма да се отрази върху разнообразието на постановките и филмовата програма. Входът е абсолютно свободен за всички желаещи. Събитието ще се проведе при строг контрол и в съответствие с предписаните официални противоепидемични мерки.

Фестивалът в град Смолян се организира от Фондация „За Родопите“ в съорганизаторство с Община Смолян. Фестивалът в Смолянска област се провежда под патронажа на Областния управител на Област Смолян Недялко Славов и програмата се осъществява със съдействието на Община Златоград, Община Мадан, Община Неделино, Община Рудозем, Община Чепеларе.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерство на културата и съдействието на Фондация „Америка за България“. Основен партньор в работата с училищата и детските градини от града и областта е Регионално управление на образованието – Смолян. Медийни партньори на фестивала са Програма „Христо Ботев“ на БНР и Списание „Кукларт“.

Pin It on Pinterest