Лятна литературна вечер под Сферата в Шумен

Литературна вечер с представяне на новите книги на трима любими автори от Добрич – Валентина Добринчева, Сашо Серафимов и Александър Белчев организират екипът “От нота до цвят” съвместно с  Общински младежки съвет – Шумен.

Събитието ще се проведе на откритата алтернативна сцена на “Младежка сфера” на 15 юли (четвъртък), от 19 часа.

Валентина Добринчева ще сподели своите емоции от времето на карантината през 2020 година заради вируса Ковид-19, но видяна като възможност за различни преживявания и изследване на нови места. Всичко през двата периода на изолация е събрано в изданието „Дневникът на К“.

Сашо Серафимов пристига с последната си стихосбирка „Натрупване на незнание“. Той е добре познат на публиката със силно социалната си поезия през последните години.

Александър Белчев споделя сладки спомени в съвместно издание с Нона Нейчева „Пътуване назад и на запад“ пълно с пътеписи и забавни истории. Белчев ще предложи и свои стихотворения, познати от песните, които са написани по тях от Михаил Белчев и Асен Масларски.

И тримата автори са родом от град Добрич, членове са на Сдружението на писателите в Добрич и на редколегията на издание „Антимовски хан“. Носители са на множество награди и отличия за своето творчество.

Заедно с представянето на книгите, гостите ще се радват и на специална акустична музикална изненада.

Информация за авторите:

Валентина Добринчева е родена през 1976 г. Завършила е НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и Педагогика в Шуменския университет. От три години живее на село. Работи като журналист.

Има издадени книгите „Шипка“ (поезия, 2010) и „Посвещение“ (поезия в проза, 2017) от издателство „Литературен форум“. В печат е биографичен роман за Константина Петкова – оперна певица, режисьор и педагог.

На събитието ще бъде представен „Дневникът на К“ – третата публикувана книга на авторката, дневник, воден в реално време през дните на изолация през 2020 година заради вируса Ковид-19. Обхваща два периода: 13 март – 13 май и 27 ноември – 21 декември 2020. Нейното издаване, както и създаването на сайта dnevnikat.com са по проект „Дневник на карантината 2020“, подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Сашо Серафимов е роден през 1953 г. Завършил е Социална педагогика в Славянския университет, София. Издал е стихосбирките „Белег“ (в съавторство с Иван Ставрев, Атанас Коев и Фикри Шукриев, 1979); „Дума свободна (1990); „Дарителят на сънища“ (1994); „Врата на хоризонта“ (1998); „Синият поглед на дървото“ (2004); „Потъване на светлината“ (2009); „Улични песни“ (2013).

Стихосбирката му „Старците умират в края на света“ (2013) получава две национални награди: съпътстваща на името на Христо Фотев и наградата „Дамян Дамянов”. Превеждан е на словашки, полски, турски, румънски, руски, английски, немски, испански. Председател на Сдружението на писателите в Добрич, главен редактор на списание „Антимовски хан“.

По време на литературната вечер ще бъде представена последната му книга – „Натрупване на незнание“, изд. „Жанет-45“, 2020

Александър Белчев е роден през 1952 г. Завършил е електроинженерство във ВМЕИ – Варна и радиожурналистика в СУ. Работил е като радиожурналист.

Дебютната му стихосбирка „Забранени градини“ е от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Автор е и на поетичните книги „Тъмни тайни (2002); „Златотърсач“ (2012) и „Спирачки за керван“ (иронии и апострофи, 2012). Ще бъде представена последната му книга – „Пътуване назад и на запад“ в съавторство с Нона Нейчева, с редактор Румен Баросов. Книгата е издадена по програма на Студентското читалище „Св. Кл. Охридски“ в подкрепа на българската литература и четенето, 2020.

По стихотворения на автора композиторът Асен Масларски пише песните: „Равноденствие“, изпълнявана от Кристина и Михаил Белчеви, „Лятото“ и „Белег“, изпълнявани от Милица Божинова и Асен Масларски.

Линк към събитието: https://fb.me/e/2m3ueor3i

Информация за “От нота до цвят“: https://otnotadocviat.com/about-us/

Pin It on Pinterest