Ловешки културни дейци поздравяват скулптора Александър Пройнов за новата му изложба

Директорът на дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“ д-р Димитър Г. Димитров и директорът на Художествената галерия в Ловеч Валентин Узунов поздравиха лично скулптора Александър Пройнов – Апер, който откри експозицията си „Je suis“ (Аз съм) на 16 януари вечерта в Троян.

Те му връчиха поздравителен адрес от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и го поканиха да гостува и в Ловеч.

В адреса се казва: „Вярвам, че тази експресивна експозиция ще предизвика най-искрено възхищение в публиката, защото Вашите скулптури виждат живота като дълбоко натрупване на опит и мъдрост. Вашите статуетки отдавна са станали запазен знак за най-добрите постижения в различни театрални, филмови и музикални конкурси. Като човек, който е работил със злато, вие най-добре знаете цената на благородството и благотворителността.“

При откриването на изложбата в Троян говориха Максим Минчев, генерален директор на БТА, и Георги Лозанов, изкуствовед и директор на културните комуникации в БТА. За сведение, съпругата на автора – Ирена Данаилова, е кореспондент на БТА във Видин. Семейството често гостува в Балкана и по специално в Троянския манастир, стана ясно от разговорите.

Александър Пройнов е създал европейския символ „Зевс и Европа“ за национални и регионални медии под егидата на френското правителство и ЕС, както и на много пластики – награди на десетки национални структури в икономиката, политиката и културата. Изложбата му в Троян ще може да се разгледа до 15 февруари.

Pin It on Pinterest