Ловеч се прекланя пред Апостола по повод 148 г. от неговата гибел

Ловеч се прекланя пред Апостола по повод 148 г. от неговата гибел.

Няколко са акцентите в богатата на събития програма. Всички събития са със свободен вход. Мероприятията ще бъдат проведени при спазване на строги  противоепидемични мерки, като за целта гражданите ще трябва да носят маски не само на закритите места, но и на открито.

На 17 февруари, от 17:30 часа в ХГ „Теофан Сокеров“ ще бъде представена изложба, посветена на 148 години от гибелта на Васил Левски. Всички творби са свързани с живота и делото на Апостола.

Същия ден, от 18:30 часа в кино „Космос“ ще бъде премиерата на документалния филм „Последният път към Ловеч“. Продукцията разказва за последните мигове на Апостола, като зрителите ще бъдат въвлечени в атмосферата на последните му дни от драматичната 1872 година.

На 18 февруари, от 16:30 часа в кино „Космос“ ще бъде представен филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“.

От 17:30 часа е панихидата за Апостола в храм „Успение Богородично“.

От 18:00 часа е поклонението с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч.

На 19 февруари програмата започва с туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, през местността Пази мост, организиран от ТД „Стратеш“. Сборният пункт за всички желаещи да се включат в похода е пред ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ в 8:30 часа.

От 10:30 часа е предвидено гражданско поклонение в историческата местност Пази мост.

В 11:00 часа – поклонение пред паметника на Васил Левски в Къкринско ханче – „Деца за Апостола“

Същия ден, от 16:00 часа в РБ „Проф. Беню Цонев“ ще се бъдат наградени победителите от конкурс за мултимедийна презентация на тема „Дела трябват, а не думи“ и онлайн рецитал „Поклон, Апостоле!“.

Pin It on Pinterest