Региона

Летни музикални празници Видин 2024

За четвърта поредна година в рамките на три вечери Видин се превръща в сцена на оперното изкуство.

Събитието, което е част от културния календар на Общината, се реализира от Симфониета – Видин, сдружение „Опера за България“, Държавна опера – Варна и Община Видин. Днес в Регионалния клуб на Българска телеграфна агенция (БТА) във Видин бяха представени програмата и участниците. В пресконференцията участваха заместник-кметът на Общината Борислава Борисова, директорът на Симфониета – Видин Мирослав Кръстев, проф. Иванка Нинова – инициатор на празниците, диригентите Свилен Симеонов и Григор Паликаров.

Тази година с Летните музикални празници Симфониета – Видин ще отбележи 75 години от своето създаване, обяви директорът на културната институция Мирослав Кръстев. Той изказа огромни благодарности на Община Видин за финансовата подкрепа, както и на проф. Нинова за реализирането на събитието.

„Всеки един проект, който сме успели да реализираме, показва едно – общинското ръководство работи успешно в сферата на културата и превръща Видин във фестивален град и град на изкуствата, докосвайки всеки един от жителите на града ни“ – с тези думи се обърна към присъстващите Борислава Борисова. Заместник-кметът отправи благодарности от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от цялото общинско ръководство към всички, които обединяват усилия и творческа енергия, за да стане възможно това престижно музикално събитие, превърнало се в традиция за нашия град.

„Щастлива съм, че намерих съмишленици. Пожелавам този фестивал да стане традиция и да бъде очакван не само от жителите на град Видин, но и от гости от цяла България и чужбина“ – каза проф. Иванка Нинова.

По случай 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър – Видин във фоайето на институцията е подредена тематична изложба, която представя моменти от творческите изяви и наградите на оркестъра през годините.

Летните музикални празници ще бъдат открити на 4 юли (четвъртък) в 20:00 ч. с операта „Кармина Бурана“ от Карл Орф. Диригент е маестро Свилен Симеонов. Солисти са сопраното Елена Мишинова, баритонът Александър Крунев и тенорът Андрея Мирчев. На сцената ще излезе Академичният хор на Филхармония „Олтения“ от Крайова с диригент Богдан Ботезату.

На 5 юли (петък) програмата продължава с операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт с диригент Григор Паликаров.

В последната вечер пред Стамбол капия публиката ще гледа мюзикъла „Бодигард“ с участието на Орлин Горанов, Нора Караиванова и Манал Ел Фейтури. Страцимир Павлов ще дирижира концерта.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest