Региона

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ Сезон 2024

ЙОРДАН КАМДЖАЛОВ И ПЛЕВЕНСКАТА ФИЛХАРМОНИЯ С „МУЗИКАЛНА МАГИЯ“ В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР НА 3 ЮЛИ

На 3 юли от 20,30 ч. в Летния театър на Велико Търново с концерт на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов стартира съпътстващата програма на IX Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“. Солист ще е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация „Йордан Камджалов”.

Ценителите на музиката ще чуят шедьоври от класиката и романтизма. Празничната програма е изключително завладяваща и отразява енергията на заглавието „Музикална магия” и включва произведения от Панчо Владигеров, Щраус, Паганини, Бизе, Сарасате, Брамс, Григ, Чайковски и др.

Изключителният солист Атанас Маринов, ненадминат талант на кларинета, признат с невероятната си виртуозност в цял свят, предизвиква публиката да желае още изпълнения дори след края на официалната програма. Изключително впечатляващо е неговото изпълнение на „Притури се планината”, интерпретация за соло кларинет и оркестър. Концертът ще се води лично от маестро Камджалов, който създава вдъхновяваща и съкровена връзка между публиката и артист-изпълнителите.

Тази седмица на откритата сцена в крепостта Царевец стартира и основната програма на фестивал „Сцена на вековете“ 2024. В четвъртък, 4 юли, ще е гастролът на Шанхайска оперна кунчю трупа, която ще представи класическата китайска кунчю опера Среща сред цъфналите праскови“.

Официалното откриване на форума е на 6 юли, събота, с една от най-провокативните, красиви и завладяващи продукции на балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин на балетната трупа на Русенската опера.

Сезон 2024 на емблематичното за историческата и духовна столица на България събитие е с три програми на три сцени през цялото лято. Заглавия от своите репертоари ще представят оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново, Националния музикален театър „Стефан Македонски“, Симфониета Враца и Плевенската филхармония. Гост на фестивала ще е и световноизвестната танцова група „Огънят на Анадола“ (3 август),

Музикалният форум се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Провежда се под патронажа на Министерство на културата и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на Ивентим и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.

Още за Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ на www.stageoftheages.bg

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest