Региона

Културен седмичен афиш в Плевен

ФЕСТИВАЛ ЗА КУКЛЕНО ИЗКУСТВО ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ „ШАРЕНО ПЕТЛЕ“

       Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“ започва на 04 юли в Плевен, и тази година в продължение на пет поредни дни до 08 юли, са включени представления за най-малките (над 2 години), представления за фамилна аудитория, за възрастни, разнообразни творчески ателиета, представяне на книга, изложба, цирково представление и др. На сцените на плевенския театър и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата страна, както и от Гърция, Испания, Босна и Херцеговина.

       На 04 юли (четвъртък) фестивалът започва в 11.00 ч. с представлението „Светлинка“ за най-малките – над 2 години, на Столичен куклен театър, представлението ще бъде играно отново от 16.00 ч.

       За 17.30 ч. е насрочено официалното откриване на фестивала, след което ще е представянето на книгата „Най-най-куклени пиеси“ от Магда Борисова и изложба на турската сценографка Айтен Огуджу.

       От 19.00 ч. програмата продължава с „Аз, душата“ – представление за възрастни на ДКТ – Бургас.

05 юли (петък)

10.00 ч. – Парк на Регионалния исторически музей – „Цирк Мираж“ на ДКТ – Видин, представление за деца

16.00 ч. – в театъра – Крилато ателие с Галя – Творческо ателие за деца с Галина Савова

17.30 ч. – ДКТ, Камерна сцена – „Храбрият малък шивач“ на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, представление за деца

19.00 – ДКТ, Голяма сцена – „Майстора и Маргарита“ на ДКТ – Сливен, представление за възрастни

06 юли (събота)  

10.00 ч. – парка на РИМ – „Кучето, което…“ на ДКТ – Русе, представление за деца

16.00 ч. – в театъра – Творческо ателие “Жабче” за деца с театър “Арт ленд”

17.30 ч. – ДКТ, Камерна сцена – „Жираф“ (Гърция), представление за фамилна аудитория 6+

19.00 ч. – ДКТ, Голяма сцена – „Парченце от луната“ на ДКТ – Стара Загора, представление за фамилна аудитория 6+

07 юли (неделя)  

10.00 ч. – Парк на Регионалния исторически музей – „Грозното пате“ на ДКТ Враца, представление за деца

16.00 ч. – в театъра – Творческо ателие „Пчела” за деца с театър „Арт ленд”

17.30 ч. – ДКТ, Камерна сцена – „Храбрият оловен войник” на Театър „Весел“, Велико Търново, представление за деца

19.00 ч. – ДКТ, Голяма сцена – „Геометрия на душата“ на Театро Плюс,

Испания, представление за възрастни

„ЛЕТНИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ” С ОБЩИНСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР

03 юли (сряда) – Общинският духов оркестър продължава да радва своята публика с поредица от концерти – всяка сряда, пред Центъра за работа с деца, начало – 20.00 ч. Следващите музикални вечери са на 10 юли и 17 юли.

ДКТ „ИВАН РАДОЕВ“

В Плевен до 3 юли продължава инициативата Международни театрални дни, в рамките на които е и театрален фестивал „Школа“. Фестивалът е академия, насочена към млади професионалисти, които са любопитни и търсещи. Участниците във фестивала ще имат възможност да видят интересни театрални спектакли, да участват в майсторски класове.

01 юли (понеделник) – КАЛИНАУСКО 6-2“ – Моноспектакъл на Ингеборга Дапкунайте, начало 19.00 ч.;

02 юли (вторник) – „Тартюф“ по Ж. Б. Молиер, начало 20.00 ч.;

03 юли (сряда) – „Чайка“ по А. П. Чехов, начало 19.00 ч.

НЧ „СЪГЛАСИЕ 1869“

       В читалището отваря врати Малка лятна балетна академия за всички деца над 4-годишна възраст, които мечтаят да научат основите на най-грациозния танц. Заниманията са всеки вторник и четвъртък от 10.00 до 11.00 часа в Балетната зала на читалището.

       Изисква се предварително записване на тел.: 064/82 42 42 и 0895 807777. Такса на посещение: 10 лв. /група се сформира при минимум 5 записани/.

       Дати със занимания: 2, 4, 9, 11, 16, 18, 23, 25 юли.

ПЛЕВЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ

01 юли (понеделник) – От Плевен днес започва националното турне „Музикална магия“ с маестро Йордан Камджалов и солист Атанас Маринов – кларинет. Поради технически причини, концертът ще е в Зала „Катя Попова“ с начален час 19.00. В програмата ще бъдат изпълнени произведения на Чайковски, Сарасате, Бизе, Григ, Брамс, Монти, Щраус, Паганини.

05 юли (петък) – Камерен концерт „АРТИХАРМОНИЯ Family“, солисти: Евгени Ноев – цигулка, Татяна Майони – пиано, Анна София Майони – цигулка. Начало – 18.00 ч. в Арт център 1 в Градската градина

АРТ ЦЕНТЪР 1

03 юли (сряда) – изложба „Взаимодействие“ на Николина и Милен Джановски, откриване в 18.00 ч. Изложбата ще остане в Арт център 1 до 20 юли 2024 г.

ПАНОРАМА „ПЛЕВЕНСКА ЕПОПЕЯ 1877“

02 юли (вторник) – пътуваща изложба „Родена край Одрин“. Историята на съвременната българска артилерия е представена чрез стендови модели и диорами на артилерийски системи на въоръжение в Българската армия през годините, включително ракетно въоръжение и бронетанкова техника. На откриването на изложбата ще научите още много любопитни подробности от авторите на изложбата – д-р Симеон Цветков и Стефан Стефанов от РИМ – Велико Търново. Откриване – 16.30 ч.

ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ – ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДЕЦА

От 01 до 31 юли 2024 г. в Център за подкрепа за личностното развитие – Център за работа с деца, гр. Плевен ще се проведат традиционните летни ваканционни дни. Инициативата, която е безплатна, дава възможност на малчуганите свободно да рисуват, спортуват, танцуват, пеят и творят.

РБ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“

На 02 юли (вторник) в библиотеката отваря врати 15-ото издание на Детски летен университет „През юли в Игротеката – весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство“ за деца от 8 до 12 години. От 10.30 до 12.00 ч. в изложбената зала актрисата Мариета Калъпова от ДКТ „Ив. Радоев“ – Плевен и доброволци ще проведат „Детско театрино“ с музика, танци и театър за деца.

На 04 юли (четвъртък) от 10.30 до 12.00 ч. в Игротеката Славена Гергова, преподавател в образователен център, ще проведе „Бързочетец/Speed reader“ – двуезично занимание по четивна грамотност.

РБ „Христо Смирненски“ кани своите най-малки приятели и на Детско лятно кино в библиотеката, прожекциите са всяка сряда през месец юли от 10.30 часа в Арт зала, V етаж. Всички филми за озвучени на български. На 03 юли ще се прожектира „Търсенето на Немо“.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest