Куклено шоу, арт работилници и пленер привличат стотици във второто издание на Vida Art Festival

Фестивалът се организира от Община Видин и Event Masters и бе открит официално от заместник-кмета Борислава Борисова при БиблиоПощата в Крайдунавския парк.

„Отново в рамките на два дни нашият град ще бъде вълнуваща фестивална сцена. Днес поставяме началото с куклено шоу, дело на талантливия марионетист Теодор Борисов, който е наш съгражданин и създава едно прекрасно изкуство“ – заяви тя. И допълни, че фестивалът предлага още редица интересни прояви като арт работилници, магически спектакли, театрални представления, кино под звездите. Борисова благодари от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от свое име на съорганизаторите, на всички участници и на колегите от Общината за това, че обединяват усилия и подготвят един истински подарък за жителите и гостите на нашия красив старопрестолен град. „Пожелавам успех на второто издание на Vida Art Festival и нека той остави незабравими впечатления! На добър час!“ – каза заместник-кметът.

        Марионетистът Теодор Борисов изненада присъстващите с неочакван жест. Той сподели, че се завръща от столицата на Тунис, където е бил удостоен с четири награди и номиниран за 7-те марионетисти в Европа от арабския свят. Една от наградите талантливият ни съгражданин подари на Община Видин, като благодари на местната институция за възможността неговото изкуство да бъде представяно пред видинската публика. Борислава Борисова заяви, че съхранението на такава награда е чест не само за Общината, но и за всички жители на Видин.

        Десетките деца и техните родители наблюдаваха с огромен интерес уникалните кукли на Теодор Борисов, които „разказваха“ своите истории без думи. Сред зрителите бе и заместник-кметът на Общината Светослав Скорчев.

        В същото време пред крепостта „Баба Вида“ бе организиран пленер, в който участваха възпитаници на училището по изкуства във Видин „Св. св. Кирил и Методий“. Техният преподавател Бисерка Вълканова обясни, че намерението е да рисуват историческата забележителност, която е емблемата на нашия град, от различен ъгъл. Малките художници използваха пастелни и акрилни бои.

В ранния следобед се проведоха и три арт работилници. В едната от тях желаещите можеха да научат от марионетиста Теодор Борисов как се изработват кукли от хартия за куклено шоу; в другата – да разберат кои са тънкостите на магическото изкуство и как се правят фокуси от популярния Юрий Захариев, изправил на крака жури и публика в „България търси талант“ и в третата – да направят първи стъпки в театралното изкуство с Илиян Диков, студент в НАТФИЗ.

        Vida Art Festival продължава тази вечер, когато от 19:30 ч. на лятната сцена в крепостта „Баба Вида“ Иван Динев-Устата и Юрий Захариев ще представят Magic stand-up comedy, а от 21:00 ч. на открито до крепостта любителите на киното ще имат възможност да гледат филма „Завръщане 2“ с гост Ники Илиев.

Pin It on Pinterest