Координационен механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие

Областна администрация-Хасково се включи в Координационен механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на област Хасково, чиято основна цел е подобряване сътрудничеството между институциите и организациите на местно ниво, имащи отношение към осигуряването на подкрепа на жертвите на домашно насилие.

 Областен съвет за превенция на домашно насилие в област Хасково ще бъде създаден като част от процеса на превенция на домашно насилие.

Във връзка с това заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева се срещна този следобед с управителя на фондация „Х&Д Джендър перспективи“ Петя Петкова, чиято организация е в помощ на жертви на домашно насилие.  „Изключително много се радвам, че започнахме съвместната ни дейност по Координационния механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на област Хасково и създаването на Областен съвет за превенция на домашно насилие именно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени. Областна администрация-Хасково подкрепя идеите, залегнали по проект „Координация и сътрудничество в подкрепа на жертвите на домашно насилие.“, каза г-жа Желева.

„Трябва да бъдем съпричастни към жените, жертви на домашно насилие! Но първо трябва да признаем, че проблемът съществува и даже става все по-стряскащ. Безразличието ни прави съучастници. Институциите трябва да бъдат по-ангажирани по темата с домашното насилие над жени, защото от последната статистика се вижда, че стават все повече жертвите на насилие. Имаме пример и днес дори! Това е огромен проблем за обществото ни и затова подкрепяме идеята за създаване на Координационен механизъм за подкрепа на жертви на домашно насилие на територията на област Хасково. Смятам, че в сътрудничество с професионалисти от държавните институции, общините, секторите на здравните и социалните услуги и неправителствените организации, ще  обединим усилия и ще работим за ефективна подкрепа на пострадалите от домашно насилие.“, каза г-жа Желева.

Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ е подписала 22 споразумения с общини, съдилища, училища, неправителствени организации и други.

Тревожни обаче са данните за последните 10 месеца, показва статистиката.„74 дела за защита от домашно насилие в област Хасково са заведени в периода от 01.01.2021 г. до 31.10.2021 г. 47 заповеди за незабавна защита и 38 заповеди за защита са издадени.“, уточни Петя Петкова. „При 19 от случаите е поискана мярка за посещение на специализирана програма за справяне с агресията за извършители на насилие, но не е наложена от съда. В един от случаите защита  по закона е поискана от Дирекция „Социално подпомагане“,  добави още г-жа Петкова.

12 жени и 14 деца са получили помощ и подкрепа в Кризисния център за жени, които са пострадали от домашно насилие и техните деца в Димитровград.

Г-жа Желева поздрави г-жа Петкова за усилията, които полага тя и екипът й за функционирането на Центъра през всички години от неговото основаване.

От днес стартира световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Мотото през 2021 г. е „Да спрем фемицида – убийствата на жени, основани на техния пол – 365 дни превенция, действие и отговорност!“. Кампанията ще приключи на 10 декември – Международен ден на правата на човека.заместнк

Pin It on Pinterest