Конференция във Велико Търново ще обсъжда развитието на туризма в България и Европа

Четвърта дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата й „Български гласове за Европа“

7 януари 2022


Туризмът е един от секторите, който най-силно бе засегнат от пандемията, но вече са налицепървите знаци за възстановяванеОстават обаче много неизползвани възможности и предизвикателства – те са тема на специална дискусия, която Българската телеграфна агенция организира в Пресклуба си във Велико Търново на 10 януари 2022 г. (понеделник) в хибриден формат: на живо и чрез платформата Zoom.

Предвижда се конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“ да открият евродепутатите Ева Майдел, Цветелина Пенкова и Петър Витанов, областният управител Людмила Илиева, кметът на Велико Търново Даниел Панов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който щемодерира дискусията

В България се очаква да се увеличи туризмът, свързан със свободните пътувания, за да достигне към 2050 година 38 млн. пътувания годишно или средно 6.3 туристически пътувания на човек. Индустриализираният туризъм, свързан с организираните пакетни пътувания в страната, от 5 хил. през 2021 година ще нарасне до 3 млн. пътувания, прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, един от участниците в дискусията. Според него пътуванията на българските граждани в страните от ЕС и света могат да достигнат до 12 млн. годишно, като се развият значително пътуванията, свързани с Европейските туристически пътища Е-3, Е-4 и Е-8,преминаващи през България и основани на интелигентни системи за ориентиране. Туризмът в следващите години ще бъде ориентиран към зелените технологии, дигиталната трансформация, развитието на инфраструктурни проекти и институционалното сътрудничество в страните от ЕС.   

В дискусията ще се включат и други хора с опит и идеи: преподавателят във Великотърновския университет проф. Пламен Павлов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново Петър Стефанов. Участие ще вземат и Галин Попов – основател на Клуб „ТАМ“, Георги Димитров- секретар на Туристическо дружество “Трапезица – 1902“, Борислав Йорданов – управител на Общинската туристическа агенция „ЦаревградТърнов“. Добри практики ще представят преподавателят от Стопанската академия “Д. А. Ценов“ в Свищов Стефан Проданов, който е основател на Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“, както и преподавателят в катедра „Туризъм“ към Стопанския факултет на Великотърновския университет Олга Манчева, която е и ръководител на проект, по който младите хора откриват интересни непознати български места и забележителности. Онлайн ще се включат и проф. Стоян Маринов от Икономическия университет – Варна и Полихрон Карапачов – експерт по туризъм, свързан с дивата природа.

Мястото на дискусията е избрано неслучайно –Велико Търново е една от най-известните целогодишни туристически дестинации в България за българи и чужденци, с десетки исторически, културни и природни забележителности. В града се виждат и първите оптимистични знаци за възстановяване от пандемията – туристите във Велико Търново през 2021 година са се увеличили. Най-посещаван продължава да е хълмът „Царевец“.

Можете да проследите дискусията на живо във фейсбук:
https://www.facebook.com/events/381403263757965 
в YouTube
https://youtu.be/-ZKPGQ_gEac 
както и на платформата Zoom:
https://zoom.us/j/9522835000?pwd=R1grWmpUZlhCV2puZTRxbThQVlNkZz09
Meeting ID: 952 283 5000
Passcode: 470451 

Pin It on Pinterest